Smörstekt rödspätta med mos // Plaice fried in butter served with mash

 
TJA! Är inte stekt rödspätta något av det bästa som finns? Det tycker jag. Det finns inte så mycket att orda om, bara åk och köp ett gäng filéer, en påse potatis och vad som önskas till. Fisken blir så perfekt krispig på utsidan och underbart flikig under paneringen.
 
Ingredienser 2 port:
4 rödspättefiléer -Jag har kört på ett märke ur frysdisken som heter ECAB, men testa er fram. TINA!
4-7 potatisar
 
Smör att steka i.
Mjöl att panera i - jag använde majsmjöl, men det är valfritt!
Salt och svartpeppar.
 
How to:
Skala potatisen och koka i saltat vatten.
När det är 10 minuter kvar på potatisen, börja med fisken:
Blanda mjölet med salt och pepper på en tallrik.
Fisken ska vara upptinad och ska vändas i mjöl/salt/peppar-blandningen på båda sidorna.
Stek i rikligt med smör på medelhög värme.
När båda sidor är gyllenbruna är fisken färdig.
Gör moset.
 
Servera fisk och mos med en remouladsås eller bara en fräsch sallad och några citronklyftor som pressas över fisken.
 
ENJOY!
 
IN ENGLISH
HELLO! Isn't fried plaice one of the best things in the world? I think so. There's not much to say, just go out and buy som plaice fillets, potatoes and whatever you like with it. The fish is fried perfectly crispy on the outside and is flaky and lovely on the inside.
 
Ingredients 2 portions:
4 fillets of plaice - DEFROSTED!
4-7 potatoes
 
Butter to fry in.
Flour to make a crispy outside - I used corn flour, but you're free to use whatever kind!
Salt and black pepper.
 
How to:
Peel the potatoes and boil in salted water.
When 10 minutes remain of the potatoes, begin with the fish:
Mix salt, pepper and flour together on a plate.
Cover each fillet of plaice in flour and fry in a good knob of butter on medium heat.
Fry until golden brown and crispy on both sides.
Make the mash.
 
Serve with a remoulad sauce, a crispy salad or just a few slices of fresh lemon.
 
ENJOY!
 

Crumpets - a British classic // en brittisk klassiker

Crumpets, or pikelets as they are more often known as in parts of England and in Wales, are commonly associated with winter firesides and tea time. Crumpets and tea. Crumpets with lots of butter, and jam. If you're looking for a healthy recipe, stop reading this, haha. I'm not supposed to eat these due to all the flour but I've wanted to try making them at home for so long.... Crumpets are bready, light and delicious toasted with, as said above, a thick spread of butter. I know atleast one person is keen on this recipe that I have adapted from The British Cookbook. Here we go!
 
Ingredients:
12 oz/350g plain flour
A pinch of salt
15g fresh yeast
1 tsp caster sugar
400 ml tepid/ luke warm milk
 
Butter to fry in
 
How to:
Stir together the flour and salt in a large mixing bowl.
Mix the sugar and yeast in a bowl. Add the tepid milk and stir until the yeast is disolved.
Add to the flour and mix together until smooth.
Beat it slightly to make the mixture airy and light.
Cover and let rise for 1h in a warm place.

Knock out the air in the mixture by stiring it.
Check the consistency - if too thick, add 1 tbsp water.
Let stand for another 10 minutes.


 
Grease a frying pan and the crumpet rings you are using with butter - use the size of your liking.
NOTE: You can buy these in your local shop that sells cooking equipment. Egg rings will work perfectly fine. I'm still waiting on my delivery from my Nan and was lucky to find this one in town today!
Heat up on medium level for 2 minutes.
Stand the rings in your pan and spoon in mixture, filling the rings halfway up.
Turn the heat down to low and let cook until the top looks like it is drying.
Carefully remove the rings and flip the crumpets.

Don't turn them too soon, or they might look like this, haha.

 
Fry them golden on the top side too.
Repeat until all the batter is used up.
 
Serve with butter and jam and tea of course!
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Crumpets eller pikelets, det beror på vart man kommer ifrån i England och Wales, men de är namnen på dessa saftiga brödkakor. De förknippas med öppna brasor på vintern och den perfekta munsbiten till en het kopp te. Crumpets och te. Crumpets med massor av smör som smälter på. Och sylt. Om du letar efter ett nyttigt recept kan du sluta läsa nu, haha. Jag ska egentligen inte äta dessa på grund av allt vetemjöl men jag har längtat efter att göra dem hemma SÅ länge! Crumpets är spröda, lätta och fullkomligt underbara även när de brödrostas och smöras. Jag vet minst en person som är sugen på det här receptet som jag lånat från en bok mamma har, The British Cookbook. Nu kör vi! 
Ingredients:
350g vetemjöl
En nypa salt
15g färsk jäst
1 tsk strösocker
400ml 37°C-varm mjölk
 
Smör att steka i.
 
How to:
Rör ihop mjöl och salt i en stor bunke.
Blanda ihop socker och jäst i en annan skål.
När mjölken nått 37°C - häll över jästen, rör om tills jästen lösts upp.
Häll över mjölkblandningen över mjölet och blanda ihop till en luftig och lätt smet.
Täck över med plastfolie eller en bakhandduk, ställ på en varm plats och låt jäsa i 1h.
 
När timmen passerat, rör om i smeten så att eventuell luft försvinner.
Om konsistensen är för tjock (tjockare än vanligt pannkakssmet), blanda ut med 1 msk vatten.
Låt stå i ytterliggare 10 minuter.
 
Värm upp plattan på mellanhög värme i 2 minuter.
Smöra en stekpanna och insidan av dina crumpet-ringar;
NOTERA: Jag köpte min på Presentknallen i Borås (väntar otåligt på leverans från mormor i England också). De finns i olika storlekar och liknande finns i andra butiker att använda vid stekning av ägg.
Ställ i crumpet-ringarna och skeda i smet till hälften.
Sänk värmen ganska lågt och låt steka tills ovansidan ser ut att torka.
Lyft försiktigt bort ringarna och flippa crumpetsen.
Var försiktig att inte vända dem för tidigt då all smet kommer flyta ut!
 
Stek crumpetsen gyllenbruna på båda sidor.
Upprepa tills all smet är använd!
 
Servera med smör och sylt till, och te förstås!
 
ENJOY!
 

Pyttipanna // Potato-kassler-and-onion shebang

 
Hej vänner! Hur mår ni? Har ni lite vårsol där ni bor? Här i Borås har solstrålarna varit framme hela dagen och trots den isande vinden har nog alla haft lite vårkänslor. Har storhandlat och har massor med kul jag vill bjuda er på i veckan. Något jag aldrig tackar nej till är hemlagad pyttipanna, det är ju så himla gott! Hade lite överbliven kokt potatis från gårdagens kalops som passade utmärkt till detta.
 
Ingredienser:
6 kokta potatisar
~400-500g kassler
1-2 stora lökar
Salt, vitpeppar
Olja och smör att steka i
 
How to:
Tärna potatisen och stek gyllenbrun i en blandning av smör och olja.
Salta lite smått och krydda med vitpeppar.
Hacka löken grovt och tärna kasslern under tiden.
Lägg den stekta potatisen åt sidan medan du bryner kasslern och löken tillsammans.
När köttet fått den färg du önskar kan du lägga i potatisen igen.
Stek upp alltsammans och krydda med lite mer vitpeppar - smaka av!
 
Servera med stekt ägg och rödbetor!
 
ENJOY!
 
IN ENGLISH
Hi friends! How are you? Have you had any sunshine where you live? Here in Borås where I live, the sun's been out all day. I believe everyone's had spring feelings despite the icy wind. I did a massive food shop earlier and I've got loads of fun stuff I want to show you this week. Something I never say no to is what we call "pyttipanna" in Swedish - a potato-kassler-and-leek shebang. I had some leftover boiled potatoes from yesterday's beef stew that were perfect for this!
 
Ingredients:
6 boiled potatoes
~400-500g kassler
1-2 big yellow onions
Salt, white pepper
Oil and butter to fry in
 
How to:
Dice your potatoes and fry golden brown in a mixture of oil and butter.
Add a pinch of salt and some white pepper.
Meanwhile, chop your onion and dice your kassler.
Put your fried potatoes aside whilst you fry your kassler and onion.
When your meat is the colour you wish, add the potatoes again.
Taste and add more white pepper if you like!
 
Serve with fried egg and beetroots.
 
ENJOY!

Second hand

I went seconhand shopping this morning and found these lovely items. I also bought some baking equipment and I am happy I did so. What did I pay? Only ~ £9 (90 kr) for the lot!


Back to where it all began!

Old pictures of food I've made in my mama's kitchen!
 
Good morning dears! It'll probably be quite quiet here during the weekend. I'm going back to my mother's today, back to where I learnt how to cook. It's payday on Monday (thank goodness) too so, until then....

A fresh face // Ett ansiktslyft

It felt like it was time for a change here so I've been sitting all morning thinking about what I want my new header to look like. The result is now up (if you can't see it, try refreshing your page!) and I'm happy. What do you guys think?
 
PÅ SVENSKA
 
Det var på tiden att det blev lite ändring här och bloggen har fått sig ett ansiktslyft i form av en ny header. Det här med att koda och grejer har jag lite svårt för. Om ni inte kan se den nya så testa uppdatera sidan en gång! Vad tycker ni? 

Large meatballs with carrots mash and onion gravy // Pannbiffar med morotsmos och lökskysås

 
Gravy and mash, mash and gravy. Any mash will work. Gravy is supposed to be made from scratch by cooking meat, chicken or turkey in the oven with vegetables and then using the lovely natural fats and juices to  make it. When I get a bigger oven I will try this, until then I will cheat and use something called Bisto gravy. It's a powder you mix with cold water and add to whatever you're cooking. ANYWAY, carrot mash - yum.
 
Ingredients 2-3 portions:
400-500g beef mince
3 yellow onions
6 carrots
 2,5 dl cold water
2-3 tblsp Bisto gravy
A knob of butter for the carrot mash
Black pepper, white pepper, powdered nutmeg
 
How to:
Peel your carrots and slice them into 1 cm thick slices.
Boil in salted water.
Whilst your carrots are cooking:
chop 1 onion finely and mix with the mince.
Season with black pepper.
Shape the mince into meatballs and fry on medium high heat in a mixture of oil and butter.
Slice the other 2 onions finely.
When browned on both sides, mix the water and gravy powder in a seperate bowl and add to the pan.
Add the sliced onion and bring the gravy to a boil.
Turn down to simmer until the carrots are soft.
Turn the meatballs occasionally.
Pour the water from the carrots and mash them with a knob of butter and season with a little white pepper and nutmeg.
 
Serve with vegetables of your liking!
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Skysås och mos, mos och skysås. Vilken typ av mos som helst fungerar. Den här skysåsen ska egentligen göras från grunden genom att laga kött, kyckling eller kalkon i ugnen med grönsaker. Man använder sedan de naturliga fetterna och köttsafterna för att göra såsen. När jag skaffar en större ugn kommer jag göra detta, tills dess fuskar jag med något som kallas Bisto gravy som vi köper när vi är i England. Det är ett pulver som blandas med kallt vatten. HUR SOM HELST, morotsmos - mums!
 
Ingredienser 2-3 portioner:
400-500g nötfärs
3 gullökar
6 morötter
2,5 dl kallt vatten
2-3 msk Bisto gravy
En klick smör till morotsmoset
Svartpeppar, vitpeppar och muskotnöt
 
How to:
Skala dina moröttern och skär dem i 1cm tjocka bitar.
Koka i saltat vatten.
Medan dina morötter kokar:
hacka 1 lök fint och blanda med nötfärsen.
Krydda med svartpeppar.
Forma till pannbiffar och stek i en smör/oljeblandning på mellanhög värme.
Skiva de andra 2 lökarna fint.
Blanda ihop Biston med vattnet och häll i pannan när pannbiffarna fått färg på båda sidor.
Lägg i din skivade lök, låt såsen koka upp och vrid sedan ner värmen.
Låt puttra tills morötterna är mjuka.
Mosa morötterna med en klick smör och smaka av med vitpeppar och muskotnöt.
 
Servera med valfria grönsaker.
 
ENJOY!P

Hu-ha day.

From yesterday's superwoman day to a very dreary day today. The flat above me is having all of it's walls knocked down and rebuilt... or something that sounds like it. I've looked through so many food blogs today and my heart has just sank more and more together with the level of my blood sugar. I need food so I won't longer feel so rubbish at food photography, haha. HOW do these people take their photos and cook and bake all their deliciousness?! Please, someone, teach me!

Porridge and an oopsie

 
This breakfast with this playlist in the background.
 
Porridge with apples fried in a little bit of sugar and cinnamon. An oopsie with strong cheese and red onion. A cup of tea. What more could I ask for? "Yum yum, pigs bum", like my Nan always says!
 
 

Vacker lax -och broccolifylld filodegspaj // Beautiful filo dough pie with salmon and broccoli filling

 
Det var flera år sedan jag hittade det här pajreceptet och jag kommer ihåg att jag tänkte: "Det där kommer jag aldrig kunna åstadkomma.". Är glad att jag hade fel, haha. Receptet kommer är från början ett av Jamie Olivers men den här tjejen gjorde sin egen version som jag blev inspirerad av. Jag har ändrat på det ytterligare lite. Kom även på att jag kunde ställa in fokusen manuellt så förhoppningsvis kommer bilderna bli lite bättre än tidigare. Blev så glad över att pajen var så himla vacker när den kom ur ugnen, ville bara äta upp allt på momangen!
 
Ingredienser:
3-4 ark filodeg á 48x25,5cm - andra mått fungerar med, men dessa använde jag!
2 laxfiléer - tinad!
2/3 av ett broccolihuvud
2 ägg
3 skedar kvarg
70g ricottaost - fetaost fungerar också!
Salt, svartpeppar, citronpeppar, timjan och paprikapulver.
Olivolja att pensla på filodegen.
 
How to:
Sätt ugnen på 200°C.
Skär broccolin i små 'träd' och koka upp i saltat vatten i 8 minuter.
Häll av vattnet och stek i olja tillsammans med laxen som du skurit i bitar.
Krydda med salt och citronpeppar.
När laxen fått färg, ställ åt sidan.
 
Blanda äggen, kvargen, osten och krydda med salt, peppar, citronpeppar och timjan.
Häll i laxen och broccolin i äggröran.
Sätt på spisplattan på hög värme (9/9 på min).

Ta fram din filodeg och rulle försiktigt ut arken platt på en plan yta.
NOTERA: De ark som blir över rullar du ihop direkt och förvarar förslutet annars torkar de och går sönder.
Ta fram stekpannan du ska använda.
Riv av ett bakplåtspapper lite större än stekpannan och blöt ner och skrynkla ihop innan du lägger det i stekpannan.
Pensla degen med olivolja och krydda med paprikapulver.
Lägg sedan det på bakplåtspappret i stekpannan med den överflödiga degen hängandes över sidorna.
Upprepa på alla degark men lägg i dem så att degöverflödet hänger runt hela stekpannan.
Fyll sedan stekpannan med laxröran.
Vik över deg överflödet, en bit i taget, gärna lite slarvigt men så att det täcker röran.
Ställ sedan pannan på plattan i 2-3 minuter, krydda med paprikapulver och timjan innan du ställer in alltihopa i ugnen.
Är din stekpanna inte ugnssäker, för försiktigt över bakplåtspappret till en ugnsform.
Laga i ugnen i 15-20 minuter tills ytan fått en fin färg.
 
Ät direkt.
 
ENJOY!
 
IN ENGLISH
 
I found this recipe years ago but I remember thinking: "I will never be able to accomplish that."I. I'm happy I was wrong, haha. The recipe is Jamie Oliver's from the beginnig but this girl made her own version that inspired me. I've made my own changes too. I noticed at the same time as cooking this that I could ajust the focus on my camera manually so hopefully the pictures will be better from now on. I was so happy when the pie came out of the oven that it was so gorgeous!
 
Ingredients:
3-4 pieces of filo dough á 48x25,5 cm - this is what I used but other measurments will work just fine!
2 fillets of salmon - defrosted!
2/3 of a broccoli
2 eggs
3 spoons of quark or thick yoghurt
70g ricotta cheese - feta cheese will work lovely too!
Salt, black pepper, lemon pepper, thyme and paprika powder.
Olive oil to brush on the filo dough.
 
How to:
Put your oven on 200°C.
Cut off the 'trees' on the broccoli and boil in salted water for 8 minutes.
Pour off the water and fry the broccoli in oil with the lax that you've cut into pieces.
Season with salt and lemon pepper.
When the salmon has a nice colour, set aside.
Mix the eggs, quark/youghurt, cheese and season with salt, pepper, lemon pepper and thyme.
Add the salmon and broccoli to the egg mixture.
Put your stove on high heat (9/9 on mine).
 
Take out your filo dough and carefully roll the pieces out on a flat surface.
NOTE: The pieces you aren't going to use need to be put in a bag straight away or they will dry out and break.
Get a small or medium sized frying pan.
Rip off a piece of oven proof paper and wet it and scrunch together to make it easy to use.
Cover your frying pan with it.
Brush your filo dough with olive oil and sprinkle with paprika powder.
Put the dough in the frying pan and let the excess dough hang over the sides.
Repeat with all the dough but let the dough hang around the entire pan.
Fill the pan with the salmon and egg mixture.
Fold the excess dough over the mixture, one piece at a time, a little bit messy but so it covers the mixture.
Put the pan on the stove for 2-3 minutes.
Season with paprika powder and thyme before you put the pan in the oven for approximately 20 minutes.
If your pan isn't oven proof - move the entire thing with oven proof paper and all to a oven proof dish instead.
 
Eat straight away.
 
ENJOY!

Oopsies - an alternativ bread // ett brödalternativ

 
Good... lunch? That's what we say in Sweden anyway, haha. I guess it's afternoon really. AAANYWAY. I'm having a real Nastasja-day today, doing only the things that I feel like. Just like a day off should be spent. I've been meaning to make these Oopsies for ages but not had the time. I came across them during my LCHF (Low Carbs High Fat) days, they contain zero flour. They work perfectly now as well by just exchanging one ingredient with another; I used Philadephia cheese back then but to lessen the fat I've now used quark instead. You can eat them as bread or maybe even try the mixture as a pie bottom! Recipe?
 
Ingredients for 4 oopsies:
2 eggs
70 g quark
A pinch of salt
2 tsp baking powder
Optional: any kind of seasoning.
 
How to:
Put your oven on 150°C.
Separate the egg yolks from the whites.
Whisk the egg whites hard until you can turn your bowl upside down without the contents falling out.
Mix the egg yolks, quark, salt, baking powder and any seasoning together in a seperate bowl.
Carefully fold the yolk mixture into the whites - don't over work it!
 
Cover a baking tray with a baking sheet.
Spoon the mixture into the size and shapes of your liking.
The mixture will not spread hardly at all!
Bake in the middle of the oven for 25-30 minutes until golden brown.
 
Let cool and store in a tin och lunch box, each bread seperated with a bit of baking paper so they don't stick.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Godeftermiddag! Jag har en riktig Nastasja-dag idag och gör endast de saker som faller mig in. Precis så ska en ledig dag spenderas. Jag har velat göra dessa Oopsies länge men har verkligen inte haft tid. Jag stötte på dem under min LCHF (Low Carb High Fat-dagar och de innehåller noll procent mjöl. De fungerar perfekt även nu genom att endast byta ut Philadelphiaosten i mitt förra recept mot kvarg. Du kan äta dem som bröd eller använda smeten som en pajdeg! Recept?
 
Ingredienser för 4 oopsies:
2 ägg
70g kvarg
En nypa salt
2 tsk bakpulver
Valfritt: vilken kryddning som helst.
 
How to:
Separera äggvitorna från gulorna i två olika skålar.
Vispa äggvitorna så hårda att du kan vända skålen upp och ner utan att innehållet trillar ur.
Blanda gulorna med kvargen, saltet, bakpulvret och eventuella kryddor.
Vänd försiktning ner gulsmeten i vitorna - överarbeta inte!
Skeda ut smeten på en bakpapperskläd plåt i den storlek och form du vill.
Smeten flyter knappt ut alls!
Baka i ugnen i 25-30 minuter tills de fått gyllenbrun färg.
 
Låt svalna och förvara i en låda, varje bröd separerat med bakplåtspapper för att inte klibba fast i varandra.
 
ENJOY!

Defeated // Besegrad

Sometimes you just have to fail in the kitchen. I did so big time tonight. I've had an idea in my head ALL eleven and a half hours at work today but the result was 'meh'. So, olives and beer are what I have turned to for the night instead. Lucky I'm not having people round to serve food to, haha. Better luck next time!
 
PÅ SVENSKA
 
Ja, ibland måste man bara misslyckas i köket. Det gjorde jag ikväll, big time. Har haft en idé i huvudet hela 11,5h på jobbet idag men resultat blev bara 'blä'. Som tröst äter jag oliver och dricker öl. Tur att jag inte skulle ha gäster, haha. Bättre lycka nästa gång!

Tapas 1.0 - Cheese-filled dates wrapped in bacon // Ostfyllda baconlindade dadlar

 
Good evening! Since the first time I ate dates wrapped in bacon at a restaurant I've loved the idea. The salty bacon against the sweet and sticky dates filled with cheese - yum!
 
Ingredients 2 people:
8 dates
6-8 rashes of bacon - I've used both pork bacon and turkey bacon
Cheese to fill the dates with - ricotta, mozzarella, gorgonzola, mouldy blue cheese, etc
Crema de balsamico to drizzle over them
 
How to:
Put your oven on 225°C.
Slit the dates with a knife and remove the stone.
Fill with cheese.
Wrap bacon around - use a toothpick if the bacon won't stay wrapped around.
Put them on a baking tray and drizzle crema de balsamico over them.
Cook in the oven quite high up until they have good colour.
 
Eat hot!
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Godkväll! Ända sedan jag testade baconlindade dadlar på restaurang för första gången har jag älskat idén. Det salta baconet mot den söta,  kladdiga, ostfyllda dadeln - mums!
 
Ingredienser 2 personer:
8 dadlar
6-8 skivor bacon - jag använde kalkonbacon och vanlig bacon på griskött
Ost att fylla med - ricotta, mozzarella, gorgonzola, mögelost
Crema de balamico att smaksätta med
 
How:
Sätt ugnen på 225°C.
Skär ett snitt i dadlarna och ta ur kärnan.
Fyll med ost.
Linda i bacon - använd en tandpetare för att fästa med om baconen inte vill sitta fast.
Lägg dem på en ugnsform och ringla balsamicon över dadlarna.
Laga i ugnen på gansak hög värme tills de har fått fin färg.
 
Ät direkt!
 
ENJOY!

Valentines day tapas // Alla hjärtans dag tapas

 
So, I've never been the one to celebrate this day. But, I had such a lovely evening yesterday. My boyfriend Daniel and I made some AMAZING tapas and drank beer. We had a cup of coffee before we went and played pool for an hour (I didn't win but actually put up a good fight.. for 4 rounds, haha). The recipes and descriptions will be up tomorrow as I'm working all day every day this weekend. Just enjoying our favourite TV-shows tonight with cups of tea. Night!

Big breakfast // Stor frukost

 
I can never decide what meal of the day is my favourite. It varies. Or, all meals of the day are good. I do cherish a long and big breakfast though. I've missed eating egg sandwiches and eggs on hard bread, so thanks to the seedy hard bread I made yesterday I could dampen my cravings. For my international readers, the stuff on top of the eggs is a Swedish kaviar - I dare you to try it if you come across it! A bowl of porridge with healthy chia seeds, cinnamon and a sprinkle of sugar and a cup of tea to go with it. Yum!
 
PÅ SVENSKA
 
Jag kan aldrig bestämma mig för vilken som är mitt favoritmål på dagen. Det varierar. Eller så är alla måltider bra. Jag älskar stora och långa frukostar dock. Jag har saknat äggmackor och ägg på knäckebröd men nu räddar fröknäcket mig! En skål gröt med nyttiga chiafrön, kanel och lite socker och en stark kopp te till det. Mums!

Seedy hard bread // Fröigt knäckebröd


 
Two of my major food allergies are wheat and rhye. It complicates life a little as Sweden is such a sandwich country. We eat sandwiches for breakfast, as snacks and for tea too. Many of our cooked meals include bread too. Many people eat something called "knäckebröd" here - it's similar to riveta, a kind of hard bread. If you go IKEA you can find it there. It still contains wheat or rhye so I can't eat that either. So, today I am trying a recipe my friend Malin gave me, a hard bread made of different kinds of seeds instead.
 
Ingredients:
2 dl corn flower - you can use spelt flour otherwise!
1 dl sesame seeds
1 dl sunflower seeds
1/2 dl lineseeds
2 tlbsp chia seeds - optional
A pinch of salt
2 dl boiling water
1/2 dl oil - raps/sunflower oil
 
How to:
Put your oven on 150°C.
Mix your dry ingredients together first.
Add the oil and water and stir into a sticky mixture.
Cover a baking tray with a baking sheet.
NOTE: If you have a small oven like myself you can divide the mixture up into two if you want the hard bread thinner.
Spread the mixture evenly over the whole baking sheet.
You can use a second baking sheet and press down the mixture without getting all sticky.
Bake in the middle of the oven for 1 hour.
 
Let cool and break into pieces.
 
Good luck!
 
PÅ SVENSKA
 
Två av mina största matallergier är vete och råg. Det komplicerar livet lite då Sverige är ett sådant smörgåsland. Vi äter ju mackor till frukost, mellanmål och kvällsmat. Plus att många av våra lagade maträtter innehåller bröd på någo sätt. Vi är många som äter knäckebröd också, men det tål ju inte jag. Sedan är det många som gör egna knäckebröd och det är vad jag gjort också. Jag fick ett recept av min kompis Malin och det består av frön istället - win!
 
Ingredienser:
2 dl majsmjöl - använd dinkelmjöl annars!
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
2 msk chiafrön - valfritt
1 krm salt
1/2 dl matolja
2 dl kokande vatten
 
How to:
Sätt ugnen på 150°C.
Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
Blanda dina torra ingredienser i en skål.
Blanda i oljan och vatten och rör till en kladdig smet.
NOTE: Om du har en liten ugn som jag har kan du dela upp smeten på två för att få tunnare knäckebröd.
Tryck ut smeten jämt över hela plåten.
Du kan lägga ett till ark bakplåtspapper över smeten för att trycka ut smeten utan kladdet.
Grädda i ugnen i mitten av ugnen i 1 timme.
 
Lycka till!

Oven-baked cod in foil // Ugnsbakad torsk i foliepaket

 
Good afternoon! How are you today? It's been a slow day so far in my cosiest of clothes. Turning the day around after a night shift messes with my head so I've just attended the washing and done some cooking. My friend Nana often cooks fish in the oven in foil and I've never made an attempt. Called her earlier to get some tips and the result was so nice. You should give it a try! 
 
Ingredients 2 portions:
2 fillets of cod - defrosted!
1 tomato
2 handfulls of haricoverts (green beans)
6 cm leek
1 dl creme fraiché
A squeeze of lemon juice
Salt, black pepper, lemon pepper and cayenne pepper
 
This will taste good with mash, rice, any cooked vegetables or a nice crispy salad.
 
How to:
Grab a sheet of foil.
Put a handfull of haricoverts in the middle.
Lay your fish on top.
Mix your creme fraiché, lemon juice and spices (taste as you go!) in a seperate bowl.
Pour the mixture over the fillets.
Slice your leek thinly and sprinkle over the fish.
Slice your tomatoes and lay on top of the leek.
Pull all the sides of the foil together into a little packet.
Put on a tray and bake in the oven for 20-30 minutes until the fish is white.
 
Eat straight away!
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
God eftermiddag! Hur mår ni idag? Det har varit en seg dag hittills i mina mysigaste kläder. Att vända dygnet efter ett nattpass gör mig seg i kolan så jag har bara tvättat och lagat lite mat. Min vän Nana lagar ofta fisk i foliepaket i ugnen och jag har aldrig testat det. Ringde henne innan för att få lite tips och resultatet var så gott. Ni borde testa!
 
Ingredienser 2 portioner:
2 torskfiléer - tinade!
1 tomat
2 nävar haricoverts
6cm purjolök
1 dl creme fraiche
En skvätt citronsaft
Salt, svartpeppar, citronpeppar och cayennepeppar
 
Det här smakar gott med mos, ris, kokta grönsaker eller en krispig sallad.
 
How to:
Riv av två stora bitar folie.
Lägg haricovertsen i mitten av folien.
Lägg fisken uppe på bönorna.
Blanda cremé fraiche, citronsaft och kryddor (smaka av!).
Häll blandning över filéerna.
Skiva purjolöken fint och fördela över fisken.
Skiva tomaterna och lägg på purjolöken.
Dra ihop sidorna av folien till ett litet paket.
Lägg på en bakplåt och laga i ugnen i 20-30 minuter tills fisken är vit.
 
Servera direkt!
 
ENJOY!

Salmon with a warm quinoa salad // Lax med varm quinoasallad

 
Hey there peeps! It's so fun to see that people are still dropping in and having a look here. Welcome all my new readers, I hope you stay, and welcome back to my old readers! It does mean a lot to have you all here. I don't think I've mentioned that much about my different food allergies but I have many. This combined with working shifts and my usual training I have to think a lot about what I eat. I'm always happy to try new things and today's first time experience is quinoa. It's a herb and its seeds are edible. You can eat it just like couscous or rice.
 
Ingredients 2 portions:
2 fillets of salmon
6 cm of a leek
1/2 a red onion
2 handfulls of fresh baby spinach
2 portions of quinoa
Salt and black pepper
Fresh lemon juice
 
How to:
Follow the instructions how to cook your quinoa - mine took 15 minutes so I started with that.
At the same time as the above - slice your leek and red onion thinly and fry soft in a little bit of butter.
Remove the onion and leek from the pan and fry your salmon fillets in oil - 2-3 minutes on each side.
Season them with salt and black pepper.
When the salmon is cooked, remove from pan.
Put your leek and red onion in the pan again and fry together with the spinach.
When the quinoa is done, mix the leek, onion and spinach together with it.
 
Serve with a few crunchy fresh spinach leaves and a good few squirts of lemon juice over the lot.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA:
Hej där gott folk! Det är så kul att se att ni fortfarande trillar in här och kikar. Välkomna mina nya läsare, jag hoppas att ni stannar kvar, och välkomna tillbaka mina gamla läsare! Det betyder så mycket att ha er här. Jag har nog inte nämnt så mycket om mina olika matallergier, men de är många. Detta kombinerat med att arbeta skift och samtidigt träna mycket gör att jag måste tänka extra mycket på vad jag äter. Jag är alltid för att pröva nya saker och ikväll är första gången jag äter quinoa. Det är fröet från en ört som du kan äta precis som couscous eller ris.
 
Ingredienser 2 portioner:
2 laxfiléer
6 cm purjolök
1/2 rödlök
2 nävar färsk babyspenat
2 portioner quinoa
Salt och svartpeppar
Färskpressad citronsaft
 
How to:
Följ instruktionerna på paketet hur du lagar quinoan - min tog 15 minuter så jag började där.
Samtidigt som quinoan småkokar, skiva purjolöken och rödlöken fint.
Stek dem mjukt i smör och lägg sedan i en skål.
Stek laxfiléerna i olja och krydda med salt och svartpeppar.
Lägg laxen åt sidan och värm på lökarna i stekpannan tillsammans med spenaten.
Blanda sedan ingredienserna ovan med quinoan.
Servera med krispiga spenatlöv och pressa citronsaft över alltihopa!
 
ENJOY!

Finding inspiration at my mum's!


West Indian dumplings // Västindiska dumplings

 
So, bread is nice. And despite being allergic to wheat and rhye I made my favourite bread to eat with my English breakfast. Mum has taught me to make West Indian fried dumplings and all your need is: milk, plain flour, baking powder and a pinch of salt. I can imagine them being a nice bread to eat with soup too.
 
Ingredients for 4 dumplings:
1 dl cold milk
2 dl plain flour
2 tsp baking powder
A pinch of salt
Oil to fry in.
 
How to:
Mix the dry ingredients together.
Add the milk and work into a dough.
Shape into 4 balls and then fry in oil on medium heat until brown all around.
 
Serve with baked beans and crispy bacon.
 
 
PÅ SVENSKA
 
Ingredienser för 4 dumplings:
1 dl kall mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
Rapsolja att steka i.
 
How to:
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner mjölken och arbeta ihop till en deg.
Forma fyra bullar och stek sedan i olja på mellanhög värme tills bullarna är gyllenbruna runt om.
 
Servera med vita bönor och krispig bacon.
 
ENJOY!

Non-stop cookies

 
Hi there! So, as a pre-training thing I've made cookies. Smart move as I'm not dying to try them. I won't, but they look tasty and I've never made anything like them before. I found the recipe on Jenny's blog Cookies N Dreams. It's really simple. Ready for it?
 
Ingredients:
1,5 dl plain flour
0,5 dl oats
1 dl muscovado sugar
1 egg
100g butter - room temperature! 
1 pinch of salt
0,5 tsp baking powder
1/3 tsp vanilla powder or extract
150g choclate - I used Non-stops but you can vary by using nuts, other chocolate or maybe something fruity?
 
How to:
Mix your butter with the muscovado sugar.
Add the egg whilst still whizzing your mixer.
Mix your dry ingredients together in a bowl first and then mix together with your buttery mixture.
Mix, mix, mix, mix, mix.
Add your chocolaty-whatever-you're-using and stir until..... mixed.
 
Put the mixture in clingfilm and shape into a long sausage and put in the fridge for 30 minutes.
Put your oven on 200°C.
 
Cut the cookie dough into 1cm slices and put them on the tray.
Make sure not to put them too close together as the will spread out.
Bake in the oven for 8 minutes.
Cool on a baking rack (or on a washing up stand as I don't own the first mentioned).
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl muscovadosocker
1 ägg
1 1/2 dl mjöl
1/2 dl havre
1/2 tsk bakpulver
1/3 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
1 krm salt
150 g choklad - Jag använde Non-stops men testa gärna med nötter, annan choklad eller kanske något fruktigt?
 
How to:
Vispa ihop det rumsvarma smöret och sockret.
Vispa sedan ner ägget.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör till en deg med smörblandningen.r
Rör även i din chokladblandning.
Rulla degen till en rulle och plasta in den, stoppa in i kylen 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200°C. 
 
Dela degen i ca 1 cm tjocka kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper,
De kommer att flyta ut på plåten så lägg dem inte för tätt.
Grädda i 200 grader i  8 min.
Lägg försiktigt upp kakorna på ett bakgaller för att svalna när de gräddats färdigt.
 
ENJOY!
 

A family West Indian Fish recipe // Ett familjerecept på Västindisk fisk

 
I've got two slightly different recipes written down for West Indian Fish - mum's and nan's. I love both so I took tips from both of them. I've never tried making this on my own but I've been longing for some cod for so long so it seemed like the perfect deal! Do you eat enough fish during the week? I believe many of us are quite bad at it. Try this out, it only takes 30-40 minutes! 
 
Ingredients:
3 fillets of cod
1,5 yellow onions
2 large carrots
3 cloves of garlic
2 medium tomatoes
0,5 can of crushed tomatoes
2 dl boiling water
Thyme, salt and black pepper
 
Rice or mashed potatoes
Cabbage is nice with this!
 
How to:
Slice your onions and tomatoes and put in a mixing bowl.
Put your fish in too and season the lot with salt and black pepper.
Let marinate for 5-10 minutes.
Slice your carrots.
Heat up a large frying pan with some oil.
Put on your rice/potatoes.
Fry the fish on both sides until flakey.
Add the marinade ingredients and your carrots.
Add the crushed tomatoes and boiling water.
Season with thyme.
Bring up to boil and then turn down to simmer for 20 minutes.
If you want cabbage with this - slice in 1cm thick slices and put on top of the contents of your pan and let steam cook for the 20 minutes.
 
Serve with rice/potatoes and other vegetables if you wish.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Ingredienser:
 
3 torskfiléer
1,5 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 mellanstora tomater
0,5 burk krossade tomater
2 dl kokande vatten
2 stora morötter
Salt, peppar och timjan
 
Ris eller potatis
Vitkål är även väldigt gott till detta!
 
How to:
Skiva löken och tomaterna och lägg i en stor skål.
Lägg i fisken och krydda alltsammans med salt och peppar.
Krossa även i vitlöken.
Låt stå i 5-10 minuter.
Skär dina morötter i bitar.
Värm olja i en stor stekpanna.
Stek fisken fläkig på båda sidor och lägg sedan i marinadingredienserna och morötterna.
Häll i de krossade tomaterna och vattnet.
Krydda med timjan.
Låt koka upp och vrid sedan ner och låt puttra i 20 minuter. Vill du ha vitkål till - skär i 1cm tjocka skivor och lägg uppe på fisken och låt ångkokas.
 
Servera med ris/potatis och andra grönsaker om så önskas.
 
ENJOY!
 

Cowboysoppa // Cowboy soup

 
Ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliteten men senkvällsljuset ger inga bra förutsättningar. Slängde ihop en cowboysoppa och blev riktigt nöjd. Recept?
 
Ingredienser:
~500g nötfärs
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 köttbuljongstärningar
1 morot
2 potatisar
1,5 dl grädde - kan uteslutas!
0,7 l vatten
1 burk vita bönor
2-3 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
Jag använde mig av en skalad och skalad tomat, annars fungerar krossade alt. passerade tomater.
Salt, svartpeppar, paprikapulver, oregano och cayennepeppar.
 
Även paprika är gott i men jag hade ingen hemma tyvärr!
 
How to:
Hacka löken och stek tillsammans med köttfärsen i en kastrull.
Krossa vitlöken i kastrullen.
Skala potatisen och moroten och skär i bitar.
När köttfärsen är stekt, häll i vattnet, lägg i buljongtärningarna, tomat-ingredienserna, moroten och potatisen.
Låt puttra tills buljongtärningarna lösts upp.
Häll i grädden och krydda med dina kryddor.
När potatisen mjuknat kan du hälla i bönorna (med tomatsåsen) och låta allt blandas ihop i ytterligare fem minuter.
 
Servera med ett gott bröd och en klick creme fraiché eller uppvispad kvarg!
 
In English:
 
Ingredients:
~500g beef mince
1 yellow onion
2-3 cloves of garlic
2 meat stock cubes
1 carrot
2 potatoes
1,5 dl cream - Optional!
0,7 l water
1 tin of baked beans
2-3 msk tomato puré
2 tblsp balsamico vinegar
I peeled and chopped a tomato, otherwise crushed tomatoes will work too.
Salt, black pepper, paprika powder, oregano och cayenne pepper.
 
Paprika also tastes good in this but I didn't have any at home!
 
How to:
Chop the onion and fry together with the mince in a saucepan.
Crush your garlic into the mince.
Peel the potatoes and carrot and chop into pieces.
When the mince is browned, pour on the water, add the stock cubes, the tomato ingredients, carrot and potatoes.
Let simmer until the stock cubes have disolved.
Add the cream and season with your spices.
When the potatoes are soft, add your beans (with the tomato sauce) and simmer for another five minutes.
 
Serve with a few slices of nice bread and a dollop of creme fraiché or whipped quark.
När potatisen mjuknat kan du hälla i bönorna (med tomatsåsen) och låta allt blandas ihop i ytterligare fem minuter.
 
ENJOY!
 

Jag är helt överväldigad! // I am completely overwhelmed!

Jag är så himla glad över alla era fina kommentarer! Hade aldrig förväntat mig sådan uppmärksamhet, haha. Håller för tillfället på att koka ihop en soppa i mitt lilla kök. Det luktar faktiskt riktigt gott och jag vill bara krypa upp i soffan och äta till en Disney-film. Kika in senare så ska jag bjuda på bilder!
 
In English:

I am so overwhelmed by all of your nice comments! I'd never expected so much attention, haha. At the moment I've got a soup on the stove and it's actually smells lovely. I just want to snuggle up on the sofa and eat a bowl of it whilst watching Disney films. Pop in later and I'll have some pictures up for you!

PÅ BLOGG.SE'S FÖRSTASIDA!!!!!!!!

 
Det här händer inte mig! Har precis gjort en riktig fuldans i hela pojkvännens lägenhet. Kikade in och undrade hur jag fått så många besökare idag, skrollade ner på förstasidan och såg min egen bild och gav ut ett stort tjut, haha. Så himla roligt! Hoppas att ni nya stannar kvar, vill bara laga mat resten av dygnet och visa er. Tack så mycket blogg.se!
 
This just doesn't happen to me! I've just danced the ugliest dance ever in my boyfriend's flat after seeing my own blog on the front page of this website (blogg.se - thank you so much!). I just want to spend the rest of the night cooking!

After work breakfast

Hard bread with fried egg, fried onion, bacon, avocado and tomato. SO GOOD!


RSS 2.0