Large meatballs with carrots mash and onion gravy // Pannbiffar med morotsmos och lökskysås

 
Gravy and mash, mash and gravy. Any mash will work. Gravy is supposed to be made from scratch by cooking meat, chicken or turkey in the oven with vegetables and then using the lovely natural fats and juices to  make it. When I get a bigger oven I will try this, until then I will cheat and use something called Bisto gravy. It's a powder you mix with cold water and add to whatever you're cooking. ANYWAY, carrot mash - yum.
 
Ingredients 2-3 portions:
400-500g beef mince
3 yellow onions
6 carrots
 2,5 dl cold water
2-3 tblsp Bisto gravy
A knob of butter for the carrot mash
Black pepper, white pepper, powdered nutmeg
 
How to:
Peel your carrots and slice them into 1 cm thick slices.
Boil in salted water.
Whilst your carrots are cooking:
chop 1 onion finely and mix with the mince.
Season with black pepper.
Shape the mince into meatballs and fry on medium high heat in a mixture of oil and butter.
Slice the other 2 onions finely.
When browned on both sides, mix the water and gravy powder in a seperate bowl and add to the pan.
Add the sliced onion and bring the gravy to a boil.
Turn down to simmer until the carrots are soft.
Turn the meatballs occasionally.
Pour the water from the carrots and mash them with a knob of butter and season with a little white pepper and nutmeg.
 
Serve with vegetables of your liking!
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Skysås och mos, mos och skysås. Vilken typ av mos som helst fungerar. Den här skysåsen ska egentligen göras från grunden genom att laga kött, kyckling eller kalkon i ugnen med grönsaker. Man använder sedan de naturliga fetterna och köttsafterna för att göra såsen. När jag skaffar en större ugn kommer jag göra detta, tills dess fuskar jag med något som kallas Bisto gravy som vi köper när vi är i England. Det är ett pulver som blandas med kallt vatten. HUR SOM HELST, morotsmos - mums!
 
Ingredienser 2-3 portioner:
400-500g nötfärs
3 gullökar
6 morötter
2,5 dl kallt vatten
2-3 msk Bisto gravy
En klick smör till morotsmoset
Svartpeppar, vitpeppar och muskotnöt
 
How to:
Skala dina moröttern och skär dem i 1cm tjocka bitar.
Koka i saltat vatten.
Medan dina morötter kokar:
hacka 1 lök fint och blanda med nötfärsen.
Krydda med svartpeppar.
Forma till pannbiffar och stek i en smör/oljeblandning på mellanhög värme.
Skiva de andra 2 lökarna fint.
Blanda ihop Biston med vattnet och häll i pannan när pannbiffarna fått färg på båda sidor.
Lägg i din skivade lök, låt såsen koka upp och vrid sedan ner värmen.
Låt puttra tills morötterna är mjuka.
Mosa morötterna med en klick smör och smaka av med vitpeppar och muskotnöt.
 
Servera med valfria grönsaker.
 
ENJOY!P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0