Easter celebrations // Påskfirande

Hi guys! Hope you have a lovely weekend and eat loads of food, chocolate and sweeties. I'm going away for the weekend to a city called Linköping to see a friend who studies there; I'll be going with two of my best friends and I can't wait to get away. See you next week xx
 
Hej godingar! Hoppas att ni får en underbar påskhelg med massor av god mat, choklad och godis. Jag och två av mina bästa vänner sticker till Linköping för att träffa ytterligare en vän. Vi ska mysa, äta och troligtvis dricka x antal glas vin. Längtar så! Hörs nästa vecka xx

Ugnsbakad torsk med äggsås // Oven baked cod with creamy egg sauce

 
Hej mina fina! Allt bra? Igår var en lång dag på jobbet och efter en skön powerwalk var jag mer än sugen på torsken jag tagit fram. Jag glömmer ofta av kokböckerna jag har ståendes på min hylla, men igår tog jag fram Rutiga kokboken jag köpte på bokrean. Hittade inspiration till recepten till både fisken och äggsåsen jag gjorde till. Blev verkligen supergott! En perfekt middag helt enkelt.
 
Ingredienser 2 portioner:
2-4 torskfiléer beroende på storlek och tjocklek
Några klickar smör
1 tsk salt
3-4 gula lökar
Persilja
 
Äggsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4-5 dl ljus buljong (T.ex. 1 fiskbuljongtärning utspädd i 5 dl kokande vatten)
Salt, vitpeppar
4 ägg
 
Potatis
Ärtor
 
How to:
Sätt ugnen på 200°C.
Skala potatisen och lägg i saltat vatten.
Blanda ut buljongtärningen i kokande vatten och ställ åt sidan.
Koka äggen hårda.
 
Smöra en ugnssäker form och lägg i fisken och salta den.
Finhacka persiljan och strö över fisken.
Skär löken i skivor och ströv över fisken också.
Klicka ut lite smör här och var över alltihopa.
Ställ formen på dina spisplattor och låt koka upp under lock/folie i 5-10 minuter; 10 minuter om fisken är frusen.
Koka upp vattnet potatisen.
Ställ in fisken i ugnen i 20-25 minuter.
 
Äggsåsen:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölet.
Låt fräsa i några minuter innan du ställer av kastrullen från plattan.
Häll i all din ljumna buljong och låt sedan koka upp under omrörning.
Låt koka i 3-5 minuter.
Smaka av innan du eventuellt kryddar med mer salt och vitpeppar.
Precis innan servering skär du äggen i bitar och lägger i för att bli genomvarma.
 
Servera fisken med kokt potatis, äggsåsen och lite kokta ärtor.
 
NJUT!
 
IN ENGLISH
 
Hello dears! How are you? Yesterday I had such a long day at work and after a nice powerwalk I was more than looking forward to the cod I'd taken out from the freezer. I often forget about my cookbooks I have standing on my shelf, but yesterday I brought out one that I bought at this year's book sale. I found inspiration for both the fish and the creamy egg sauce I made with it. A perfect dinner that tasted lovely.
 
 
Ingredients 2 portions:
2-4 fillets of cod depending on size and thickness
A few knobs of butter
1 tso salt
3-4 yellow onions
Parsley
 
Egg sauce:
2 tblsp butter
2 tblsp flour
4-5 dl light stock (E.g. 1 fish stock cube disolved in 5 dl boiling water)
Salt, white pepper
4 eggs
 
Potatoes
Peas
 
How to:
Put on your oven at 200°C.
Peel your potatoes and put in salted water.
Mix your stock cube with boiling water and stand aside.
Boil your eggs hard.
 
Butter a casserole dish and put in your fish and salt it.
Finely chop your parsley (I finely got to use my Jamie Oliver mezzaluna!) and sprinkle over the fish.
Spread out the knobs of butter here and there over the fish too.
Stand your casserole dish on your stove and let boil under a lid/foil for 5-10 minutes; 10 minutes if the fish is frozen.
Boil your potatoes.
Put your fish in the oven for 20-25 minutes.
 
Egg sauce:
Melt the butter in a saucepan and stir the flour in too.
Let it fry for a few minutes whilst stiring.
Take your pan off the stove.
Pour in all of your fish stock and bring up to the boil whilst stiring.
Let boil for 3-5 minutes.
Taste before you season with more salt and white pepper.
Just before serving, chop your eggs into pieces and add to the sauce to warm through.
 
Serve your fish with boiled potatoes, the egg sauce and peas.
 
ENJOY!

GOOD NEWS!

Min pojkväns pappa har lagat min ugn! Ska sätta igång och baka bröd som jag ska ge som tack för hjälpen. 
 
My boyfriend's dad has helped me fix my oven! I'm going to get going and bake som bread as a thank you for his help.

Taco tubs with salmon // Tacobåtar med lax

 
It was just one of those days when I had an idea in my head and it just had to be done. Taco tubs are great for me because they contain zero wheat and rhye, only corn. Woop woop! Salmon has really become my favourite fish in its way to be the easiest and quickest thing to cook. 
 
Ingredients 1 tacotub:
1 fillet of salmon
1 portion quinoa (see measurments on the packet)
4 slices of squash
4 cherry tomatoes
A handful of salad
Salt, pepper, lemon pepper (or just fresh lemon juice)
 
Feta cheese sauce:
2x5cm feta cheese
1 dl creme fraiché/youghurt
1 clove of garlic
Salt and black pepper
 
How to:
Make your quinoa - follow the instructions on the packet.
Season your fish with salt, pepper and lemon pepper/lemon juice on both sides.
Fry in oil for 2-3 minutes on each side.
Salt your slices of squash and fry in oil until golden on both sides.
Quarter your tomatoes and fry until soft.
 
Crumble your feta cheese into your creme fraiché/youghurt, crush your garlic in too.
Season with salt and black pepper.
 
Stand your tacotub on a plate and layer your differnet components in it and dollop the sauce on top.
Eat it and don't care if it gets messy, it'll still taste good!
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Det var bara en sådan dag där jag hade en fix idé som bara var tvungen att utföras. Tacobåtar är perfekt för mig då de endast innehåller majsmjöl och inget vete eller råg. WOHO! Lax har även blivit en favorit på sitt sätt att vara lättlagat och snabblagat.
 
Ingredienser 1 tacobåt:
1 laxfilé
1 portion quinoa (följ måtten på paketet)
4 skivor squash
4 körsbärstomater
1 näve sallad
Salt, peppar, citronpeppar (eller citronsaft)
 
Fetaostsås:
2x5cm fetaost
1 dl creme fraiché/youghurt
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
 
How to:
Gör din quinoa - följ instruktionerna på paketet.
Krydda din fisk med salt, peppar och citronpeppar/citronsaft
Stek i olja i 2-3 minuter på varje sida.
Salta dina squashskivor och stek i olja tills de är gyllenbruna på båda sidorna.
Halvera och halvera dina tomaterna igen och stek tills de fått färg.
 
Smula ner fetaosten i din creme fraiché/youghurt, krossa även i vitlöken.
Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Ställ tacobåten på en tallrik och fyll på med dina olika ingredienser och avsluta med såsen på toppen.
Ät och bry dig inte om det blir kladdigt, det smakar fortfarande grymt gott!
 
ENJOY!

Good ole spag' bol' // Gammal hederlig spaghetti och köttfärssås

 
If there's anything called to be called a safecard when it comes to food, it'll be spaghetti bolognese. It's also a perfect "fridge cleaner", you can add most stuff vegetables to it and it'll taste good in that tomato-y sauce. The recipe is my dear mother's and has been a favourite through my entire childhood; I will also be greeting a very satisfied boyfriend later when he sees what's for tea, haha!
 
So, do you want the recipe?
 
Ingredients:
500g beef mince
2 yellow onions
2 large cloves of garlic
1 1/2 tin crushed tomatoes + 1/2 tin of water
Optional: mushrooms, paprika, carrots, squash, corn, beans
2 meat stock cubes
2-3 tblsp tomato puré
Salt, pepper and basil
 
Optional: cream for a thicker sauce
 
Spaghetti
 
How to:
Chop your onion and fry together with your mince in a big saucepan.
When the mince is brown, add your tomato puré, tinned tomatoes, water and crush your garlic in.
Add your stock cubes and stir until melted.
Chop your vegetables and extras into pieces and add to your pan.
Let simmer.
Season with salt, pepper and basil.
TASTE!
 
Cook your spaghetti (follow the instructions on the packet).
 
Serve your spaghetti with your bolognese and grate some tasty cheese on top to melt.
A nice green salad or grated carrot goes great with this.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Om det är något som alltid går hem hos mig är det just spaghetti och köttfärssås. Det är alltid så himla gott, jag älskar det! Det är perfekt om du behöver rensa kylen på grönsaker med då det mesta går ner och smakar grymt gott med tomatsåsen. Detta recept är min kära mors och har varit en favorit sedan barnsben. Även min pojkvän älskar den här måltiden vilket innebär att han kommer vara väldigt nöjd när det serveras i la casa del Nastasja ikväll!
 
Receptet kanske?
 
Ingredienser:
500g nötfärs
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 1/2 burkar krossade tomater + 1/2 burk vatten
Valfritt: svamp, paprika, morötter, squash, majs, bönor
2 köttbuljongtärningar
2-3 msk tomatpuré
Salt, svartpeppar och basilika
 
Valfritt: grädde för en tjockare sås
 
Spaghetti
 
How to:
Hacka löken och stek tillsammans med köttfärsen i en stor kastrull.
När köttfärsen har brynts kan du hälla i dina krossade tomater, tomatpurén, vattnet och krossa i din vitlök.
Lägg i buljongtärningarna rör runt tills de smält.
Hacka dina grönsaker och lägg i.
Låt sjuda.
Krydda med salt, peppar och basilika.
SMAKA AV!
 
Koka dina spaghetti (följ instruktionerna på förpackningen).
 
Servera spaghettin med köttfärssåsen och riv lite god ost på toppen.
En god grönsallad eller riven morot passar så bra med detta.
 
ENJOY!
 

Food allergies with its obstacles

Hi! Just wanted to let you know that I've not given up on this blog thing, but there are other factors in life that have made me unmotivated. Work has been upside down and my oven has broken. But the major thing is coming to terms with all of my food allergies. Some I have been aware of all of my life, like nuts, soya, citrus fruits, some legumes (peas and different kinds of beans) and to a certain point - dairy products. I've never really understood that I've been allergic to wheat and rhye until a few months ago. My body hasn't objected before now anyway. 
 
So, it is too much sometimes. It makes me sad that I am allergic to things when I love to cook. I'm trying to figure out subsitutes for the things I can't eat, such as flour. Many of the other options are so friggin' expensive though. All special foods are. I'm trying to lead a healthy lifestyle but sometimes I slip into a really bad circle and all I end up doing is eating stuff I shouldn't.
 
Anyway, I just though you should know that's why it's a bit quiet here sometimes. It's just me struggling to find stuff I can eat.

The pea soup that wasn't as edible as it looks

 
I thought I did everything right and it was cooking away but when I tried the first spoon, the peas were still too hard. I'd done step 1 wrong. When using fresh peas you have to let them soak over night and I'd just not soaked them in enough water. Otherwise the meat was perfect and the other flavours were exactly what they should be. But as I've said before, it's okay to make mistakes. Next time this soup will be UH-MAZ-ING!

Easy peasy lemon squeezy - salmon and salad

 
Sometimes it just doesn't have to be more difficult than this. Especially when my stomach is screaming for food, all I want is salmon and I have salad ingredients in the fridge. 
 
Salmon, fried in oil, seasoned with salt, pepper and lemon juice on both sides.
Salad made of rocket, baby spinach, grön salad and red salad, radishes (YUM), tomatoes, cucumber and red onion. A drizzle of crema de balsamico on that and you're sorted.
 
Enjoy!

Prep. // Föreberedelser

 
I'm preparing tomorrow's food, does anyone want to take a guess at what I'm going to cook?
 
Här förbereder jag morgondagens käk. Någon som vill ge sig på en gissning vad jag ska göra?

Veggie stirfry // Vegetarisk nudelwok

Heeey dudes and dudettes. How was your weekend? It happens more often than not that I don't cook as much during the weekends. Atleast not where my camera is so that's why it's a bit quiet here. But hopefully you're happy with the posts that I come up with. 
 
Today's lunch consisted of this - a lovely stirfry with loads of vegetables and noodles. Scrumptious!
 
Ingredients 2 portions:
Noodles for 2 portions
1 broccoli head
1 large carrot
1/2 red paprika
1/2 squash
1/2 red onion
1 vegetable stock cube
1-2 tsp red curry paste
2 tbsp soy sauce
 
Cooking oil
Sweet chili sauce
 
How to:
Dice and slice all of your vegetables into the size and shape of your liking.
Fry them in oil in a wok pan.
Bring your noodles to a boil with the stock cube and boil after the instructions on the packet.
Drain the noodles and add to your wok pan.
Add your curry paste and soy sauce and mix everything together.
 
Serve straight away with a bit of sweet chili sauce on the side.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 

Tja dudes och bruds. Hur har er helg varit? Det händer nästan mer ofta än sällan att jag lagar mat på helgen där min kamera är, därför är det ganska tyst här. Förhoppninvsvis är ni nöjda ändå med det jag åstadkommer här.
 
Dagens lunch bestod i alla fall av detta, en nudelwok med massor av grönsaker. Mums!
 
Ingredienser 2 portioner:
Nudlar för 2 portioner.
1 broccolihuvud
1 stor morot
1/2 squash
1/2 rödlök
1/2 röd paprika
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk röd currypasta
2 msk sojasås
 
Matlagningsolja
Sweet chilisås
 
How to:
Skiva och skär dina grönsaker i valfri storlek och stek i olja i en wokpanna.
Koka upp nudlarna i vatten med buljongtärningen.
Häll av nudlarna och lägg i wokpannan.
Rör ner currypastan och sojasåsen.
 
Servera med lite sweet chilisås.
 
ENJOY!

Potato and leek soup // Potatis -och purjolökssoppa

Klockan är 09.45 och jag hade ingenting att göra. Matlagning var naturligtvis svaret. Potatis -och purjolökssoppa räddar de där råvarorna som är på väg ut men fortfarande är användabara. Receptet på svenska finner du här!

 

IN ENGLISH

 

It's 9.45 AM and I didn't have anything to do. Cooking was the answer if course. Potato and leek soup is the savior when these ingredients are on their way out. It's so tasty!

Ingredients: 
5-6 potatoes
1 leek
1 stock cube
3,5 dl cream
6 dl water
Salt, white pepper

Bacon for garnish

How to:
Peel off the out layer of the leek, slit it to the center and wash thouroughly under the tap.
Slice thinly.
Peel the potatoes and slice them thinly too.
Put both in a saucepan with the 6 dl of water and stock cube, bring to a boil.
When the stock cube has disolved, add the cream and boil for another 6 minutes.
Use any kind of mixer to mix the soup smooth.
Pour back into the saucepan and re-heat on the lowest heat.
Season with salt and white pepper - taste as you go!

Fry bacon to a crisp and serve with the soup.

ENJOY!


Kanelbullar (mot alla odds) // Swedish cinnamon buns (against all odds)

 
Mot-alla-odds bullar. Ja, det är precis vad dessa är. Det är första gången jag bakat kanelbullar i mitt liv och det visade sig att det lättaste var att baka dem, inte att använda redskapen man behöver till. Först fick jag inte igång min assistent så jag fick knåda hela degen för hand (helt ovetandes hur den skulle se ut). När den började jäsa blev jag glad. När jag sedan ställde in första plåten i ugnen och skulle ta ut dem efter en sisådär 8 minuter, då hade ugnen lagt av. Helt. Poff. Sprang ner till Frälsningsarmén några hus bort och fick låna deras ugn - SNÄLLA MÄNNISKOR! När jag tog första tuggan kunde jag sluta ögonen och le över all mödan. Det var det värt.
 
Detta underbara recept har jag lånat från Jenny och det är hos henne ni får kika in för instruktionerna på svenska. 
 
Se så, iväg och baka med er nu!
 
IN ENGLISH
 
Swedish cinnamon buns, or "kanelbullar" as we call them in Sweden, against all odds. Yes, that's exactly what these are. This is the first time I've ever made these and it turned out that the actual baking was the easiest, not using my kitchen equipment. When I tried to start my kneeding machine, it refused, so I had to kneed by hand not knowing at all what the dough was supposed to look or feel like. When it started to rise I was very happy. When I put the first round of 'bullar' in the oven and was going to take them out 8 minutes later, my oven had died. Poff! Ran down to the Salvation Army and asked to borrow their oven, which they let me - WONDERFUL PEOPLE! When I took the first bite I smiled about the effort being totally worth it.
 
I've borrowed this amazing recipe from Jenny and for better pictures of the different steps, have a peek on her blog. Now, go and bake!
 
 Ingredients:
Cinnamon buns:
150g butter - room temperatured!
5 dl milk
50g fresh yeast
1 dl sugar
3 tsp ground cardamom
1 tsp salt
12-14 dl all purpose flour
 
Filling:
0,5-1 dl ground cinnamon
3 tblsp sugar
60-50g butter - room temperatured!
 
1 egg
Pearl sugar
 
How to:
Prepare all of your ingredients in the right measurements.
Crumble the yeast in your mixing bowl.
Warm your milk until 37°C (tepid / luke warm) and pour a little bit of it over the yeast.
Stir the milk until the yeast has disolved.
Add the rest of the milk, sugar, salt and cardamom.
Dice your butter and turn into the milk mixture as well.
Start your machine and add the flour, a bit at a time.
NOTE: Sometimes you might need to use 12 dl and sometimes up to 14 dl - the dough should look elastic but not too sticky after 10-15 minutes of machine kneeding. If you are kneeding by hand then you should be working the dough for 15-20 minutes (great arm muscles)!
Cover the bowl with cling film (a towl might make the dough dry) and let the dough rise to double size in a warm place; mine took approximately 40 minutes.
 
Dust your baking surface with flour and turn your dough onto it.
Kneed any air bubbles out of it and then divide into two pieces.
Use a rolling pin to turn the dough into a flat rectangle. 
Use a spatula to cover the rectangle with butter.
Cover it with cinnamon and sprinkle a bit of sugar over it too.
 
For 'bullar' in paper moulds:
Roll the rectangle into a sausage, starting at one of the short ends.
Cut 1,5cm thick pieces and place flat in the moulds.
Stand them on a baking tray and cover with cling film and let rise again to double size.
 
For twisted 'bullar':
When you have covered the rectangle with butter, sugar and cinnamon, fold it in half lengthways.
Use the rolling pin to flatten it out a bit.
Cut out long pieces of the dough - approximately 2,5 cm wide.
"Trouser" them by slicing the long pieces up the middle almost all the way, leaving a joint bit á 2 cm at the top.
The easiest way to twist them is to hold the joint bit at the top and then throw one leg around the other.
Twist into a shape of your liking and join the ends underneath.
Place on a baking tray covered with a baking sheet.
Cover the tray with cling film and let rise again to double size.
 
Let your oven reach 250°C / 482°F.
Before placing the trays of 'bullar' in the oven, paint them with whisked egg and sprinkle a load of pearl sugar on them.
Bake them for 5-8 minutes or until golden brown.
 
EAT WHILST HOT with a glass of ice cold milk.
 
ENJOY!
 

Crispy chicken legs // Krispiga kycklinglår


HI! I am over the moon right now. Last time I tried cooking chicken legs it was a disaster. Today it was a success. I believe in making mistakes in order to succeed next time. This is so easy (it seems to be a trendy word in this blog, haha) and who wants to say no to non-complicated food?

Ingredients 4 portions:
4 chicken legs - defrosted!
4 cloves of garlic
Salt, black pepper and dried rosemary
Lemon juice
Oil to fry in
 
How to:
Heat your oven to 220°C.
Put your chicken in a bowl and season with salt, black pepper and dried rosemary.
Pour in a few lugs of oil too.
Flip, turn and jiggle the pieces of chicken to make sure they are covered in all the flavour.
Heat a pan on high heat.
Fry the chicken for 1 minute on both sides and then put in a oven proof dish.
Peel the garlic and put in the dish too - whole.
Squeeze about half a lemon's worth of juice over the chicken.
Cook in the oven for approximately 25 minutes.
The juices will be clear and not pink when the chicken is done.
 
Serve with something like a green salad and guacamole!
 
ENJOY!
 
 
Guacamole:
2 avocado
1 large clove of garlic
4 cherry tomatoes
1/2 red onion 
Lemon juice
Herb salt
Salad seasoning
 
Mash the avocado.
Crush the garlic into it.
Quarter the tomatoes and put in.
Chop the onion finely and add to the guacamole-to-be.
Add a bit of each spice and a bit of lemon juice - taste as you go!
 
Voilá!
 
PÅ SVENSKA
HEJ! Jag är så himla glad just nu. Förra gången jag lagade kycklinglår blev resultatet en katastrof. Idag blev det en succé. Jag tror verkligen på att det är bra att råka göra misstag för att sedan lyckas nästa gång man prövar. Det här är ett så enkelt recept (en trend i den här bloggen, haha) och vem vill säga nej till okomplicerad mat?
 
Ingredienser 4 portioner:
4 kycklinglår - tinade!
4 vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar och torkad rosmarin
Citronsaft
Olja att steka i
 
How to:
Sätt ugnen på 220°C.
Lägg dina kycklinglår i en bunke och krydda med salt, svartpeppar och torkad rosmarin.
Häll över ett par matskedar olja också.
Vrid, vänd och flippa kycklingen för att täcka dem i hela marinaden.
Värm en stekpanna på hög värme.
Stek kycklingen i 1 minut på båda sidor och flytta sedan till en ugnsform.
Skala vitlöken och lägg i formen också.
Pressa ca en halv citron över kycklingen.
Ställ in i ugnen i ca 25 minuter.
Köttsafterna är klara och inte rosa när kycklingen är klar.
 
Servera med en grönsallad och guacamole!
 
Guacamole:
2 avocado
1 stor vitlöksklyfta
4 körsbärstomater
1/2 rödlök
Citronsaft
Örtsalt
Salladskrydda
 
Mosa avocadon.
Pressa i vitklöken.
Tärna tomamterna och lägg i.
Hacka löken fint ochSmaka av med kryddorna och citronsaften.
 
Voilá!
 
ENJOY!

Cornbread 2.0 // Majsbröd 2.0




Whadup! What are these you say? Cornbread cupcakes. Or something in that style.

Tip no.1: Don't put them in these cupcake moulds as they just stick to the paper. Butter and bread a baking tray instead.
Tip no.1: Make many, they are so(oooooo) tasty!

I've made cornbread before but this recipe isn't as sweet. I've done a bit of reading about and in most recipes there's been an ingredient we don't actually have in the shop here in Sweden - buttermilk (kärnmjölk). It's what is left besides the butter when you've made butter out of cream. It's slightly thicker than milk and quite sour. I used a runny youghurt and added lemon which worked fine. 

Recipe?

Ingredients:
16 oz/2 cups/500ml cornflour
1 tbsp baking powder
1 tsp sodium bicarbonate (baking soda)
1 tsp salt
2 tbsp oil
2 eggs
12oz/ 1 1/2 cups/350ml "buttermilk" = 300ml/8 oz/ 1 cup runny youghurt (filmjölk), 50ml/ 4oz/ 1/2 cup water, 1 tbsp lemon juice

Butter and breadcrumbs OR bacon fat to line the baking tray

How to:
Turn your oven to 425°F/220°C.
Make your buttermilk and let stand for 5 minutes.
Stir together cornflour, baking soda, baking powder and salt in a mixing bowl.
Add eggs, oil and "buttermilk" and mix until smooth.
Butter a baking tray and line with breadcrumbs OR melt bacon fat in the tray and make sure it covers the inside.
Pour in the mixture and bake in the oven for 20-25 minutes.
If the colour goes too dark towards the end, cover with foil.

Cut into pieces and eat as a sandwich or with a nice bowl of hot chili con carne!

ENJOY!


PÅ SVENSKA

Vad händer yao? Vad är det här för något? Majsbrödsmuffins. Eller något i den stilen.

Tips nr 1: Använd inte muffinsformar då brödet bara fastnar i pappret. Smöra och bröa en form istället.
Tips nr 2: Gör många, de är så(ååååå) goda!
 
Jag har gjort majsbröd innan men med det här receptet blir brödet inte så sött. Jag har läst på lite och i de flesta recepten jag hittat ska man använda en ingrediens som inte säljs i svenska affärer - kärnmjölk (buttermilk). Det är vad som blir kvar förutom smöret när man gör smör av grädde. Det är tunnare än filmjölk och är ganska surt. Jag använda fil, spädde ut med vatten och lade till citron - det fungerade!

Recept?

Ingredienser:
500ml majsmjöl
1 msk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 ägg
350ml "kärnmjölk" = 300ml filmjölk, 50ml vatten, 1 msk citronsaft

Smör och brödsmulor ELLER baconfett att smörja bakformen med

How to:
Sätt ugnen på 220°C.
Blanda ihop kärnmjölken och låt stå i 5 minuter.
Rör ihop majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Knäck i äggen och häll över olja och "kärnmjölken" och blanda ihop till en slät smet.
Smöra och bröa ELLER smörj en bakform med baconfett.
Häll i smeten och baka i gunen i 20-25 minuter.
Täck över med folie om brödet blir för mörkt mot slutet.

Skär i bitar och ät som smörgås eller till en god soppa eller stark chili con carne!

ENJOY!

Asparagus soup // Sparrissoppa

 
Good morning people! Had a good weekend? I sure have. Yesterday had a perfect finish to it with this recipe for asparagus soup and bread baking. I used a recipe from one of Sweden's most famous chefs - Per Moberg. I was given his newest cookbook for Christmas from my little sister. It's very easy to cook and it doesn't take hours and hours to achieve perfection.
 
Ingredients 4 portions:
500g white asparagus
3-4 spring onions
8 dl vegetable or chicken stock
2 tblsp butter
1 dl dry white wine
3 dl full fat cream
Juice from 1/2 lemon
Salt and freshly ground pepper
 
Flat leaf parsley to garnish
 
How to:
Break off the ends of the asparagus - approximately 3 cm.
Peel them with a potato peeler, start 3 cm from the top.
Boil the peel for 5 minutes in the stock. Throw the peel away and set the stock aside.
 
Cut off the asparagus buds and put in a seperate saucepan.
Cut the asparagus stalks into 1 cm pieces. Chop your spring onions (the white part) finely and fry together with the asparagus pieces in butter.
Add the wine, cream and stock.
Bring to the boil whilst stiring.
Turn down to simmer for 10-15 minutes.
Boil the asparagus buds in lightly salted water for 3-5 minutes.
Blend the soup until smooth and season with salt, pepper and lemon juice after your own liking.
Place the asparagus buds in your bowls and pour the soup over straight away.
 
Serve the soup with the asparagus buds and garnish with the parsley.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Godmorgon vänner! Haft en bra helg? Det har verkligen jag. Den avslutades perfekt igår med det här receptet på sparrissoppa, samt brödbak. Jag använde Per Mobergs recept från hans nya bok om husmanskost som jag fick av lillasyster i julklapp. Det är superlätt och det tar inte fem timmar att uppnå perfektion.
 
Ingredienser 4 portioner:
500g vit sparris
3-4 knipplökar/vårlökar
8 dl höns -eller grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1/2 pressad citron
1 dl torrt vitt vin
1 msk smör
Salt och nymald peppar
 
Persilja till garnering
 
How to:
Bryt av ändarna på sparrisen, ca 3 cm.
Skala sedan sparrisen, börja 3 cm från knopparna.
Koka skalen i buljongen i 5 minuter.
Sila av skalen och spara buljongen.
Skär av knopparna och lägg i en egen kastrull.
Skär stjälkarna i bitar á 1 cm.
Hacka löken fint.
Fräsk sparrisbitarna och löken i smöret.
Tillsätt sedan vin, grädde och buljongen du sparat.
Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda i 10-15 minuter.
Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Koka sparrisknopparna de sista du gör - i lättsaltat vatten i 3-5 minuter.
 
Servera soppan med de kokta knopparna.
 
ENJOY!
 

It doesn't have to look like much to taste amazing

The recipe for this asparagus soup will be up tomorrow!


RSS 2.0