Flygande Jakob // Flying Jacob

 
Hej vänner! Hur mår ni? Hade en fin helg med hundra saker att göra och avslutade den i soffan med pojkvännen. Vi åt Flygande Jakob som jag aldrig testat innan - HUR HAR JAG MISSAST DETTA?! Så fruktansvärt gott och världens enklaste recept.
 
Ingredienser:
1 grillad kyckling
3,5 dl grädde
2,5 dl sweet chilisås
1 paket bacon ~140g.
1-2 bananer - valfritt
~ 2 dl nötter - jag använde cashewnötter då jag inte kan äta jordnötterna som brukar användas
Salt och svartpeppar
 
Ris
Sallad - babyspenat, ruccola, gurka, avocado, tomater, paprika, osv.
 
How to:
Sätt ugnen på 225°C.
Rensa kycklingen (jag slapp då pojkvännen är mästare på detta!)
Klipp baconen i 1cm långa bitar och stek knapriga, låt rinna av på papper.
Skiva bananerna.
Blanda grädden med sweet chilisåsen och krydda med salt och peppar.
Fördela kycklingen i en ugnsform så att det täcker botten.
Lägg baconen ovanpå och sedan bananer efter smak (valfritt).
Häll över gräddblandningen.
Garnera med nötterna.
Ställ in i ugnen i 10-15 minuter - Håll koll! Mina nötter blev lite mörka på slutet!
 
Servera med ris och sallad.
 
NJUT!
 
IN ENGLISH
 
Hi friends, how are you? I've had a lovely weekend with roughly a hundred things to do and I ended it in the sfa with my boyfriend. We ate my version of Flying Jacob (a first-timer) - HOW HAVE I MISSED OUT ON THIS?! It's so blooming good and the easiest recipe ever.
 
 
Ingredients:
1 grilled chicken
3,5 dl cream
2,5 dl sweet chili sauce
2 bananas - optional!
1 packet of bacon ~140g
~2dl nuts, I used cashewnuts but most recipes state peanuts
Salt and black pepper
 
Rice
Salad - baby spinach, cucumber, tomatoes, avocado, paprika, etc.
 
How to:
Put your oven on 225°C.
Strip off the chicken meat (I got away with this as my boyfriend is the master of de-meating grilled chicken!)
Cut your bacon into 1cm long pieces and fry crispy, let drip off on paper.
Slice your bananas if you are using them.
Mix the cream with the sweet chili sauce and season with salt and pepper.
Cover the bottom of a casserole dish with the chicken.
Sprinkle the bacon on top and then layer your banana (if using) over that.
Pour over the cream mixture.
Cover the lot with your nuts.
Cook in the oven for 10-15 minutes - keep an eye on it, my nuts went a bit dark towards the end!
 
Serve with rice and a salad.
 
ENJOY!

Salmon.Asparagus.GarlicMarinatedMushrooms // Lax.Sparris.VitlöksmarineradeChampinjoner

 
Sadly the salmon was a tad too dry and I wish I'd had fresh asparagus, but otherwise it was SO, so good. No recipe this time, it's on in the making. Hang in there!
 
xx

Italian spaghetti & sausage meatballs // Italienska korvköttbullar med spaghetti



Hi lovers! How are you today? I am full up to the brim as we speak. These Cumberland sausages were brought to me from my Nan who came over from England last week. We don't have anything as good as these in Sweden. They contain 72% pork and have a completely different taste than the normal sausage you can buy here. I was inspired by an old Jamie Oliver recipe where he makes meatballs from the sausage meat.
 
Ingredients:
4 cumberland sausages or anything likewise (Lidl usually have meaty sausages)
1 can of crushed tomatoes
0,5 dl boiling water
1 tblsp tomato pure
1/2 onion
1 large clove of garlic
Salt, black pepper and basil
 
Spaghetti
Cheese to grate on top
Oil to fry in
 
How to:
Untwirl the ends of the sausages and press out the meat in chunks the size of your liking.
Chop your onion finely and fry in oil together with your meatballs.
Boil your spaghetti.
Pour in the can of tomatoes, tomato pure and boiling water.
Crush your garlic in too and stir.
Season with salt, black pepper and basil.
Taste!
Make sure the meatballs are cooked right through.
Drain your pasta and pour into your saucepan with the meatballs and sauce.
 
Serve with freshly ground pepper and loads of grated cheese.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Tjena snyggon! Hur mår ni? Jag är proppmätt i skrivande stund. Dessa korvar är av det engelska märket Cumberland och levererades av mormor när hon anlände förra veckan från England. De innehåller 72% fläskkött och är olikt all annan korv jag ätit här i Sverige. Det finns något liknande på Lidl tror jag! Jag blev idag inspirerad av ett gammalt Jamie Oliver recept där han gör korvköttbullar.
 
 
Ingredienser:
4 Cumberland (eller annan köttig korv) korvar
1 burk krossade/passerade tomater
0,5 dl kokande vatten
1 msk tomatpuré
1/2 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
Salt, svartpeppar och basilika
 
Spaghetti
Ost till garnering
Olja att steka i
 
How to:
Öppna upp korven i ändarna och tryck ut korvköttet i storleken du vill ha köttbullarna i och forma dem.
Hacka löken fint och stek i oljan tillsammans med kötbullarna.
Koka spaghettin.
Häll i dina krossade tomater, tomatpurén och det kokande vattnet.
Krossa i vitlöken och rör runt.
Smaka av med salt, svartpeppar och basilika.
Se till att köttbullarna är helt genomstekta.
Häll av vattnet från pastan och lägg i samma stekpanna som köttbullarna.
 
Servera med nymald svartpeppar och massor av riven ost.
 
NJUT!

Red curry chicken // Kyckling i röd curry

'Morning! I can feel that today is going to be a good day. It might be because of the sun outside or from the coffee earlier that is making my head spin, haha. Anyway. I made the above yesterday for breakfast.. or lunch, depends what time you got up. It was 4pm when I got up after work. As usual, I went for easy when it came to making this. Something else - I've really taken a liking to the other parts of the chicken besides the breasts as the bone and skin when crispy on the other parts make everything tastier.
 
Ingredients:
3 chicken legs - defrosted!
3 chicken wings - defrosted!
3 tblsp red curry paste
A few lugs of olive oil
Salt, paprika powder and black pepper
4 cloves of garlic - whole!
 
The rice and peas dish I ate with this will be given a seperate post. I just need to master the recipe properly before sharing it with you. I had my first time attempt in bags in the freezer that I just warmed up.
 
Sauce:
1,5 dl creme fraiché
0,5 dl sweet chili sauce
2 tblsp sambal oelek
 
How to:
Put your oven on 220°C.
Put your chicken in a bowl and season well with salt, paprika powder and black pepper.
Put in your olive oil and curry paste.
Use your hand and really rub the seasoning into the chicken.
Let rest for 5 minutes.
Wash your hands well in soap and hot water.
Heat a medium pan on almost full whack.
Fry your chicken for a minute on both sides.
Put your chicken SKIN-SIDE UP FOR CRISPY SKIN in a casserole dish and throw in your garlic cloves too.
Cook in the oven for 25 minutes.
 
Mix all of your sauce ingredients in a bowl and taste for possible extras seasoning.
 
Serve immediatley with rice and the sauce.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
'Morrn! Idag är känns som en bra dag. Det kan bero på solen utanför fönstret eller kaffe tidigare som får mitt huvud att snurra. Hur som helst. Jag gjorde maten ovan igår till frukost.. eller lunch, det beror på när man går upp. Jag vaknade vid fyra efter jobbet. Som vanligt körde jag på enkel mat. Jag har verkligen fastnat för de andra delarna av kyckling än filéerna då benen och det knapriga skinnet vid tillagning ger så mycket mer smak! 
Ingredienser:
3 kyckling lår - tinade!
3 kycklingvingar - tinade!
3 msk röd currypasta
Några stora skvättar olivolja
Salt, paprikapulver och svartpeppar
4vitlöksklyftor - hela!
 

Riset med kidneybönor kommer komma upp i ett eget inlägg någon gång. Jag måste bara uppnå rätt resultat innan jag delar receptet med er. Jag hade min första provomgång i frysen som jag bara värmde upp.
 
Sås:
1,5 dl creme fraiché
0,5 dl sweet chili sauce
2 msk sambal oelek
 
How to:
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg kycklingen i en bunke och krydda väl med salt, paprikapulver och svartpeppar.
Häll över oljan och currypastan.
Använd händer för att gnugga in smakerna ordentligt i kycklingen.
Låt vila i 5 minuter.
Tvättat händerna i tvål och varmt vatten.
Värm en stekpanna på hög värme.
Stek kycklingen i en minut på båda sidor.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form MED SKINNSIDAN UPP FÖR KRISPIGT SKINN och lägg i vitlöksklyftorna med.
Ställ in i gunen i 25 minuter.
 
Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och smaka av.
 
Servera direkt med ris och såsen.
 
NJUT!

Tea cakes // Tekakor

Hej mina fina, fina läsare. Jag ber om ursäkt för denna väldiga bloggtorka men jag har inte alls varit motiverad. Ingen mat har känts rolig, jobbet har varit tidsmässigt krävande och all mat som lagats har ätits upp på direkten utan att bli fotad. Inatt när jag vände på dygnet (för kommande nattskift) bakade jag filmjölksbröd men dagens sysselsättning har bestått av brödbakning med jäsning - tekakor! Receptet har jag lånat från goa Jenny, klicka här för att komma till hennes underbara blogg!
 
Ingredienser:
50g jäst
200g smör - rumstemprerat!
4 msk honung
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 äggulor
12-14 dl vetemjöl - jag använde mig av vetemjöl special
 
How to:
Smula jästen i en bunke.
Separera gulorna från vitorna i en separat skål.
Värm mjölken till 37°C/fingervarmt med honungen.
Häll hälften över jästen och rör runt tills allt löst upp sig. Häll i resten av mjölken.
Lägg i saltet och äggulorna och rör runt.
Lägg i det rumstemprerade smöret i bitar.
Häll i mjölet i omgångar och jobba in det i degen.
Om du använder en assistent, låt degen knådas i 15 minuter. Om du knådar för hand, häng i i ca 20 minuter.
Täck för bunken med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 50 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
 
När degen jäst färdigt knådar du den på ett lätt mjölat bord.
Klä bakplåtar med bakplåtspapper.
Dela degen i 16-20 bitar. Rulla till bollar och platta ut på plåtarna.
Nagga degen innan du täcker över dem för jäsning i 30 minuter till.
 
Baka i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Ät sedan med smör och ost!
 
NJUT!
 
IN ENGLISH
 
Hi, my lovely readers. I'm sorry for this blog draught but I have been completely unmotivated. No food has been fun, work has been time consuming and everything that has been cooked has been eaten without being photographed. Last night I turned my day around and baked my youghurt bread but today's occupation has been bread baking with kneeding. I've made tea cakes! The recipe is borrowed from lovely Jenny's blog, click here to visit!
 
Ingredients:
50g yeast
200g butter - room temperature!
4 tblsp honey
1 tsp salt
5 dl milk
2 egg yolks
12-14 dl flour
 
How to:
Crumble your yeast into a bowl.
Separate your yolks from your whites in a bowl.
Heat the milk until tepid/luke warm with the honey.
Pour half over the yeast until it disolves and then add the rest.
Add the salt and yolks and stir.
Add the butter.
Pour in the flour a bit at a time and work it into a dough.
If your using a machine, let the dough kneed for 15 minutes. If you are kneeding by hand, hang in there for 20 mintues.
Cover the bowl with cling film and let rise for 50 minutes in a warm place.
Put your oven on 225°C.
 
When the dough has finished rising, kneed it on a floured work surface.
Cover your baking trays with a baking sheet.
Divide your dough into 16-20 pieces, roll into balls and flatten on the baking trays.
Prick the dough with a fork before you cover it with cling film again and let rise for another 30 minutes.
 
Bake for 7-8 minutes.
Eat with a spread of butter and cheese.
 
ENJOY!

RSS 2.0