Ugnsbakad torsk med äggsås // Oven baked cod with creamy egg sauce

 
Hej mina fina! Allt bra? Igår var en lång dag på jobbet och efter en skön powerwalk var jag mer än sugen på torsken jag tagit fram. Jag glömmer ofta av kokböckerna jag har ståendes på min hylla, men igår tog jag fram Rutiga kokboken jag köpte på bokrean. Hittade inspiration till recepten till både fisken och äggsåsen jag gjorde till. Blev verkligen supergott! En perfekt middag helt enkelt.
 
Ingredienser 2 portioner:
2-4 torskfiléer beroende på storlek och tjocklek
Några klickar smör
1 tsk salt
3-4 gula lökar
Persilja
 
Äggsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4-5 dl ljus buljong (T.ex. 1 fiskbuljongtärning utspädd i 5 dl kokande vatten)
Salt, vitpeppar
4 ägg
 
Potatis
Ärtor
 
How to:
Sätt ugnen på 200°C.
Skala potatisen och lägg i saltat vatten.
Blanda ut buljongtärningen i kokande vatten och ställ åt sidan.
Koka äggen hårda.
 
Smöra en ugnssäker form och lägg i fisken och salta den.
Finhacka persiljan och strö över fisken.
Skär löken i skivor och ströv över fisken också.
Klicka ut lite smör här och var över alltihopa.
Ställ formen på dina spisplattor och låt koka upp under lock/folie i 5-10 minuter; 10 minuter om fisken är frusen.
Koka upp vattnet potatisen.
Ställ in fisken i ugnen i 20-25 minuter.
 
Äggsåsen:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölet.
Låt fräsa i några minuter innan du ställer av kastrullen från plattan.
Häll i all din ljumna buljong och låt sedan koka upp under omrörning.
Låt koka i 3-5 minuter.
Smaka av innan du eventuellt kryddar med mer salt och vitpeppar.
Precis innan servering skär du äggen i bitar och lägger i för att bli genomvarma.
 
Servera fisken med kokt potatis, äggsåsen och lite kokta ärtor.
 
NJUT!
 
IN ENGLISH
 
Hello dears! How are you? Yesterday I had such a long day at work and after a nice powerwalk I was more than looking forward to the cod I'd taken out from the freezer. I often forget about my cookbooks I have standing on my shelf, but yesterday I brought out one that I bought at this year's book sale. I found inspiration for both the fish and the creamy egg sauce I made with it. A perfect dinner that tasted lovely.
 
 
Ingredients 2 portions:
2-4 fillets of cod depending on size and thickness
A few knobs of butter
1 tso salt
3-4 yellow onions
Parsley
 
Egg sauce:
2 tblsp butter
2 tblsp flour
4-5 dl light stock (E.g. 1 fish stock cube disolved in 5 dl boiling water)
Salt, white pepper
4 eggs
 
Potatoes
Peas
 
How to:
Put on your oven at 200°C.
Peel your potatoes and put in salted water.
Mix your stock cube with boiling water and stand aside.
Boil your eggs hard.
 
Butter a casserole dish and put in your fish and salt it.
Finely chop your parsley (I finely got to use my Jamie Oliver mezzaluna!) and sprinkle over the fish.
Spread out the knobs of butter here and there over the fish too.
Stand your casserole dish on your stove and let boil under a lid/foil for 5-10 minutes; 10 minutes if the fish is frozen.
Boil your potatoes.
Put your fish in the oven for 20-25 minutes.
 
Egg sauce:
Melt the butter in a saucepan and stir the flour in too.
Let it fry for a few minutes whilst stiring.
Take your pan off the stove.
Pour in all of your fish stock and bring up to the boil whilst stiring.
Let boil for 3-5 minutes.
Taste before you season with more salt and white pepper.
Just before serving, chop your eggs into pieces and add to the sauce to warm through.
 
Serve your fish with boiled potatoes, the egg sauce and peas.
 
ENJOY!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0