Tea cakes // Tekakor

Hej mina fina, fina läsare. Jag ber om ursäkt för denna väldiga bloggtorka men jag har inte alls varit motiverad. Ingen mat har känts rolig, jobbet har varit tidsmässigt krävande och all mat som lagats har ätits upp på direkten utan att bli fotad. Inatt när jag vände på dygnet (för kommande nattskift) bakade jag filmjölksbröd men dagens sysselsättning har bestått av brödbakning med jäsning - tekakor! Receptet har jag lånat från goa Jenny, klicka här för att komma till hennes underbara blogg!
 
Ingredienser:
50g jäst
200g smör - rumstemprerat!
4 msk honung
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 äggulor
12-14 dl vetemjöl - jag använde mig av vetemjöl special
 
How to:
Smula jästen i en bunke.
Separera gulorna från vitorna i en separat skål.
Värm mjölken till 37°C/fingervarmt med honungen.
Häll hälften över jästen och rör runt tills allt löst upp sig. Häll i resten av mjölken.
Lägg i saltet och äggulorna och rör runt.
Lägg i det rumstemprerade smöret i bitar.
Häll i mjölet i omgångar och jobba in det i degen.
Om du använder en assistent, låt degen knådas i 15 minuter. Om du knådar för hand, häng i i ca 20 minuter.
Täck för bunken med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 50 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
 
När degen jäst färdigt knådar du den på ett lätt mjölat bord.
Klä bakplåtar med bakplåtspapper.
Dela degen i 16-20 bitar. Rulla till bollar och platta ut på plåtarna.
Nagga degen innan du täcker över dem för jäsning i 30 minuter till.
 
Baka i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Ät sedan med smör och ost!
 
NJUT!
 
IN ENGLISH
 
Hi, my lovely readers. I'm sorry for this blog draught but I have been completely unmotivated. No food has been fun, work has been time consuming and everything that has been cooked has been eaten without being photographed. Last night I turned my day around and baked my youghurt bread but today's occupation has been bread baking with kneeding. I've made tea cakes! The recipe is borrowed from lovely Jenny's blog, click here to visit!
 
Ingredients:
50g yeast
200g butter - room temperature!
4 tblsp honey
1 tsp salt
5 dl milk
2 egg yolks
12-14 dl flour
 
How to:
Crumble your yeast into a bowl.
Separate your yolks from your whites in a bowl.
Heat the milk until tepid/luke warm with the honey.
Pour half over the yeast until it disolves and then add the rest.
Add the salt and yolks and stir.
Add the butter.
Pour in the flour a bit at a time and work it into a dough.
If your using a machine, let the dough kneed for 15 minutes. If you are kneeding by hand, hang in there for 20 mintues.
Cover the bowl with cling film and let rise for 50 minutes in a warm place.
Put your oven on 225°C.
 
When the dough has finished rising, kneed it on a floured work surface.
Cover your baking trays with a baking sheet.
Divide your dough into 16-20 pieces, roll into balls and flatten on the baking trays.
Prick the dough with a fork before you cover it with cling film again and let rise for another 30 minutes.
 
Bake for 7-8 minutes.
Eat with a spread of butter and cheese.
 
ENJOY!

Kommentarer
Postat av: Malin Aurora

Åh gud så gott!

Svar: Du borde absolut testa att baka dem! De är faktiskt riktigt enkla att lyckas med :)
Nastasja Thor

2013-04-13 @ 10:58:35
URL: http://vildblommor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0