Gudomlig vegetarisk omelett

 
Så jäkla perfekt blev den. Krispig, frasig, mjuk och smakrik - allt på en gång.
 
5 små broccoliträd
1/4 stor portobellosvamp
1/2 liten gul lök
3 tomatskivor
3 nävar bladspenat
2 ägg
3/4dl mjölk
 
Salt och vitpeppar
Cambozolaost
 
Smör att steka i
 
Sätt ugnen på 200°C grill.
Skär svampen i bitar och stek i smör tills den är gyllene. Lägg åt sidan när den är färdig.
Skär broccolin i bitar, skiva gullöken och stek dessa i lite smör med bladspenaten.
Vispa sedan ihop äggen med mjölken och krydda.
När spenaten blivit glansig i pannan häller du på äggblandningen.
Dekorera sedan med svampen och tomatskivorna.
Placera sedan ut bitar med cambozolaost.
När botten blivit fast ställer du in hela pannan (om den är ugnssäker, annars för du över omeletten till en tallrik) i ugnen och tar ut den igen när omeletten blivit fast.
 
Och njut sedan direkt av godheten!
 

Stuvad savoykål

Jag älskar enkelheten med grönsaker. De är smakrika på egenhand och samtidigt kompletterar de rättar med andra huvudkaraktärer. Kål överlag är verkligen en storfavorit hos mig - ångkokt, stekt, rå. I mat som i kålpudding och kåldolmar. Savoykålen är lite mjukare än vitkålen och är perfekt i den här rätten.

Hur som helst. Stuvad savoykål smakade jag på för första gången när jag åt det som en side till min oxfilé och svamprisotto på restaurang. Så jag köpte ett huvud häromdagen för att testa själv.
Skär bort roten och dela huvudet på mitten. Plocka bort de yttersta bladen och skär bort de hårda grova bitarna. Strimla sedan kålen som ovan och stek på medelhög värme i en stor klick smör. Häll sedan på 3dl grädde (vispgrädde yo!) och smula över en buljongtärning (kött alt. kyckling alt. grönsak). 
Täck över och låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter tills kålen är helt mjuk. Smaka av med ett par teskedar senap, salt och vitpeppar.
 
Detta åt vi med vitlök -och korianderbiffar och egengjorda klyftpotäter!
 
Ursäkta den kassa färgen på bilden. Dagsljuset försvann för längesedan.

Delicious English breakfast (or snack) sandwich

 
1/3 portobellosvamp
1 ägg
2 skivor bacon
1 näve färsk bladspenat
2 skivor lök
Valfri ost att toppa
Smör att steka i
Valfri brödskiva, knäckebröd osv
 
Skiva portobellosvampen och stek den i rikligt med smör på mellanhög värme.
När den är färdig steker du baconskivorna knapriga. 
Lägg båda delarna åt sidan och stek ägget.
Samtidigt värmer du på ytterligare en stekpanna som du smälter smör i. Häv i löken och bladspenaten. Rör om tills spenaten krympt ihop.
 
1. bröd (glutenfri surdegsskiva)
2. spenat och lök
3. ägg
4. baconskivor
5. portobellosvamp
6. ost. helst blåmögel. eller cheddar.

RSS 2.0