Asparagus soup // Sparrissoppa

 
Good morning people! Had a good weekend? I sure have. Yesterday had a perfect finish to it with this recipe for asparagus soup and bread baking. I used a recipe from one of Sweden's most famous chefs - Per Moberg. I was given his newest cookbook for Christmas from my little sister. It's very easy to cook and it doesn't take hours and hours to achieve perfection.
 
Ingredients 4 portions:
500g white asparagus
3-4 spring onions
8 dl vegetable or chicken stock
2 tblsp butter
1 dl dry white wine
3 dl full fat cream
Juice from 1/2 lemon
Salt and freshly ground pepper
 
Flat leaf parsley to garnish
 
How to:
Break off the ends of the asparagus - approximately 3 cm.
Peel them with a potato peeler, start 3 cm from the top.
Boil the peel for 5 minutes in the stock. Throw the peel away and set the stock aside.
 
Cut off the asparagus buds and put in a seperate saucepan.
Cut the asparagus stalks into 1 cm pieces. Chop your spring onions (the white part) finely and fry together with the asparagus pieces in butter.
Add the wine, cream and stock.
Bring to the boil whilst stiring.
Turn down to simmer for 10-15 minutes.
Boil the asparagus buds in lightly salted water for 3-5 minutes.
Blend the soup until smooth and season with salt, pepper and lemon juice after your own liking.
Place the asparagus buds in your bowls and pour the soup over straight away.
 
Serve the soup with the asparagus buds and garnish with the parsley.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Godmorgon vänner! Haft en bra helg? Det har verkligen jag. Den avslutades perfekt igår med det här receptet på sparrissoppa, samt brödbak. Jag använde Per Mobergs recept från hans nya bok om husmanskost som jag fick av lillasyster i julklapp. Det är superlätt och det tar inte fem timmar att uppnå perfektion.
 
Ingredienser 4 portioner:
500g vit sparris
3-4 knipplökar/vårlökar
8 dl höns -eller grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1/2 pressad citron
1 dl torrt vitt vin
1 msk smör
Salt och nymald peppar
 
Persilja till garnering
 
How to:
Bryt av ändarna på sparrisen, ca 3 cm.
Skala sedan sparrisen, börja 3 cm från knopparna.
Koka skalen i buljongen i 5 minuter.
Sila av skalen och spara buljongen.
Skär av knopparna och lägg i en egen kastrull.
Skär stjälkarna i bitar á 1 cm.
Hacka löken fint.
Fräsk sparrisbitarna och löken i smöret.
Tillsätt sedan vin, grädde och buljongen du sparat.
Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda i 10-15 minuter.
Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Koka sparrisknopparna de sista du gör - i lättsaltat vatten i 3-5 minuter.
 
Servera soppan med de kokta knopparna.
 
ENJOY!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0