Oopsies - an alternativ bread // ett brödalternativ

 
Good... lunch? That's what we say in Sweden anyway, haha. I guess it's afternoon really. AAANYWAY. I'm having a real Nastasja-day today, doing only the things that I feel like. Just like a day off should be spent. I've been meaning to make these Oopsies for ages but not had the time. I came across them during my LCHF (Low Carbs High Fat) days, they contain zero flour. They work perfectly now as well by just exchanging one ingredient with another; I used Philadephia cheese back then but to lessen the fat I've now used quark instead. You can eat them as bread or maybe even try the mixture as a pie bottom! Recipe?
 
Ingredients for 4 oopsies:
2 eggs
70 g quark
A pinch of salt
2 tsp baking powder
Optional: any kind of seasoning.
 
How to:
Put your oven on 150°C.
Separate the egg yolks from the whites.
Whisk the egg whites hard until you can turn your bowl upside down without the contents falling out.
Mix the egg yolks, quark, salt, baking powder and any seasoning together in a seperate bowl.
Carefully fold the yolk mixture into the whites - don't over work it!
 
Cover a baking tray with a baking sheet.
Spoon the mixture into the size and shapes of your liking.
The mixture will not spread hardly at all!
Bake in the middle of the oven for 25-30 minutes until golden brown.
 
Let cool and store in a tin och lunch box, each bread seperated with a bit of baking paper so they don't stick.
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Godeftermiddag! Jag har en riktig Nastasja-dag idag och gör endast de saker som faller mig in. Precis så ska en ledig dag spenderas. Jag har velat göra dessa Oopsies länge men har verkligen inte haft tid. Jag stötte på dem under min LCHF (Low Carb High Fat-dagar och de innehåller noll procent mjöl. De fungerar perfekt även nu genom att endast byta ut Philadelphiaosten i mitt förra recept mot kvarg. Du kan äta dem som bröd eller använda smeten som en pajdeg! Recept?
 
Ingredienser för 4 oopsies:
2 ägg
70g kvarg
En nypa salt
2 tsk bakpulver
Valfritt: vilken kryddning som helst.
 
How to:
Separera äggvitorna från gulorna i två olika skålar.
Vispa äggvitorna så hårda att du kan vända skålen upp och ner utan att innehållet trillar ur.
Blanda gulorna med kvargen, saltet, bakpulvret och eventuella kryddor.
Vänd försiktning ner gulsmeten i vitorna - överarbeta inte!
Skeda ut smeten på en bakpapperskläd plåt i den storlek och form du vill.
Smeten flyter knappt ut alls!
Baka i ugnen i 25-30 minuter tills de fått gyllenbrun färg.
 
Låt svalna och förvara i en låda, varje bröd separerat med bakplåtspapper för att inte klibba fast i varandra.
 
ENJOY!

Kommentarer
Postat av: Trollmamma

Om det funkar med kvarg borde det funka med Keso oxo, va? Jag har svårt för kvarg, vet inte varför.

Svar: Risken är väl att det kan bli lite klumpigare. Du kan ju alltid testa med kesella eller någon annan tjock youghurt :)
Nastasja Thor

2013-02-19 @ 11:35:28
URL: http://trollcafeet.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0