Crumpets - a British classic // en brittisk klassiker

Crumpets, or pikelets as they are more often known as in parts of England and in Wales, are commonly associated with winter firesides and tea time. Crumpets and tea. Crumpets with lots of butter, and jam. If you're looking for a healthy recipe, stop reading this, haha. I'm not supposed to eat these due to all the flour but I've wanted to try making them at home for so long.... Crumpets are bready, light and delicious toasted with, as said above, a thick spread of butter. I know atleast one person is keen on this recipe that I have adapted from The British Cookbook. Here we go!
 
Ingredients:
12 oz/350g plain flour
A pinch of salt
15g fresh yeast
1 tsp caster sugar
400 ml tepid/ luke warm milk
 
Butter to fry in
 
How to:
Stir together the flour and salt in a large mixing bowl.
Mix the sugar and yeast in a bowl. Add the tepid milk and stir until the yeast is disolved.
Add to the flour and mix together until smooth.
Beat it slightly to make the mixture airy and light.
Cover and let rise for 1h in a warm place.

Knock out the air in the mixture by stiring it.
Check the consistency - if too thick, add 1 tbsp water.
Let stand for another 10 minutes.


 
Grease a frying pan and the crumpet rings you are using with butter - use the size of your liking.
NOTE: You can buy these in your local shop that sells cooking equipment. Egg rings will work perfectly fine. I'm still waiting on my delivery from my Nan and was lucky to find this one in town today!
Heat up on medium level for 2 minutes.
Stand the rings in your pan and spoon in mixture, filling the rings halfway up.
Turn the heat down to low and let cook until the top looks like it is drying.
Carefully remove the rings and flip the crumpets.

Don't turn them too soon, or they might look like this, haha.

 
Fry them golden on the top side too.
Repeat until all the batter is used up.
 
Serve with butter and jam and tea of course!
 
ENJOY!
 
PÅ SVENSKA
 
Crumpets eller pikelets, det beror på vart man kommer ifrån i England och Wales, men de är namnen på dessa saftiga brödkakor. De förknippas med öppna brasor på vintern och den perfekta munsbiten till en het kopp te. Crumpets och te. Crumpets med massor av smör som smälter på. Och sylt. Om du letar efter ett nyttigt recept kan du sluta läsa nu, haha. Jag ska egentligen inte äta dessa på grund av allt vetemjöl men jag har längtat efter att göra dem hemma SÅ länge! Crumpets är spröda, lätta och fullkomligt underbara även när de brödrostas och smöras. Jag vet minst en person som är sugen på det här receptet som jag lånat från en bok mamma har, The British Cookbook. Nu kör vi! 
Ingredients:
350g vetemjöl
En nypa salt
15g färsk jäst
1 tsk strösocker
400ml 37°C-varm mjölk
 
Smör att steka i.
 
How to:
Rör ihop mjöl och salt i en stor bunke.
Blanda ihop socker och jäst i en annan skål.
När mjölken nått 37°C - häll över jästen, rör om tills jästen lösts upp.
Häll över mjölkblandningen över mjölet och blanda ihop till en luftig och lätt smet.
Täck över med plastfolie eller en bakhandduk, ställ på en varm plats och låt jäsa i 1h.
 
När timmen passerat, rör om i smeten så att eventuell luft försvinner.
Om konsistensen är för tjock (tjockare än vanligt pannkakssmet), blanda ut med 1 msk vatten.
Låt stå i ytterliggare 10 minuter.
 
Värm upp plattan på mellanhög värme i 2 minuter.
Smöra en stekpanna och insidan av dina crumpet-ringar;
NOTERA: Jag köpte min på Presentknallen i Borås (väntar otåligt på leverans från mormor i England också). De finns i olika storlekar och liknande finns i andra butiker att använda vid stekning av ägg.
Ställ i crumpet-ringarna och skeda i smet till hälften.
Sänk värmen ganska lågt och låt steka tills ovansidan ser ut att torka.
Lyft försiktigt bort ringarna och flippa crumpetsen.
Var försiktig att inte vända dem för tidigt då all smet kommer flyta ut!
 
Stek crumpetsen gyllenbruna på båda sidor.
Upprepa tills all smet är använd!
 
Servera med smör och sylt till, och te förstås!
 
ENJOY!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0